2006-06-04
工作雖然仍和我的要求相距甚遠, 但有點小成, 總要感謝一直幫助和支持我的朋友.地方都是朋友選擇的, 星期六下班來到.原先坐了近走火通道的位置, 之後侍應又提議去坐近出餐的位.菠菜飽細細個, 菠菜餡幾多的, 個皮都幾鬆軟, 但菠菜味唔係好出.芝士菠菜蝦, 果真好多芝士, 蝦都幾大隻和爽.好朋友有coupon 有一客免費的雜菜羅宋湯, 另有一個南瓜香腸湯, 雜菜湯和平時食開的港式羅宋湯不同, 較稀, 沒有茄糕的洗禮, 南瓜香腸湯我沒有喝, 得到的comments 是香腸是脆皮腸, 也不錯.焗銀鱈魚三文魚批以為係細細件, 誰不知原來和飽房桌上的一個一模一樣! 好大個, 我們的份量只是那個demo 的四份之一, 內有酥皮, 飯, 少少香料, 銀鱈魚和三文魚; 我的像皮肚當然沒有問題, 好朋友只是吃了魚的部份便要投降.我覺得三文魚較鞋, 朋友則覺得相反.最後有燒春雞串燒(見圖), 成隻著了火, 熱辣辣,味道一般, 但視覺上增加不少分數, 論氣氛, 似乎中環店較好, 每次多些人拍掌, 燈光也會調得暗一點.每人都有一杯house wine, 意大利出品, 味道甜得滯, 太entry, 真係冇嘜酒味.
地方都是朋友選擇的, 星期六下班來到.
原先坐了近走火通道的位置, 之後侍應又提議去坐近出餐的位.
芝士菠菜蝦, 果真好多芝士, 蝦都幾大隻和爽.
吃了魚的部份便要投降.
我覺得三文魚較鞋, 朋友則覺得相反.
吃罷真的好飽, 又要趕著去看"沉船"
, 但仍要入到ice bar 嘆杯vodka才心息.
我心思思想要杯勁d 但為免浪費張戲票., 我要了杯topical fruit vodka, topical fruit 加上vodka 少少怪, 好似飲緊藥水.
係ice bar 其實唔係咁凍, 不過我沒有膽量學白人樣, 脫去上衣, 大聲唱歌了.
有朋友的八五折卡, 平左少少, 總括是貴的, 但大家開心便是.
後記:
當晚一次過見到好朋友和壞朋友, 感受都幾深.