2016-05-17
我地成班Friends都好鐘意食四川野。星期日5個人10點後黎到慈雲山呢間餐廳食飯。因為其中一個Friend,唔係太食得辣,所以我地嗌左個小辣雞煲(一隻),加一個特辣大鯇魚水煮魚煲。雞煲:個味OK好食,但太多汁同太稀,d雞唔係好掛到d汁。另外雞既份量合理。大鯇魚水煮魚煲:我地嗌左特辣,唔知係我地太食得辣定佢真係唔係好辣,我地個個都覺得佢唔算太辣。不過佢個煲d料都幾足料,有豬紅,芽菜,綠海帶、酸菜,好豐富,魚既份量都合理。食完魚同雞之後,我地加湯落個雞煲度打邊爐。佢有部份火煱料可以嗌半份,岩曬少人食又可以食多d唔同既火煱料。因為我地係5個人,我地大部料都嗌一份。一份既份量都幾大份,夠曬5個人食。我地嗌左炸魚皮、炸響鈴、韭菜餃、雲吞、美國桶蠔、墨魚滑、萵筍、白蘿白同出前一丁。火煱料大致上質素都唔錯。但美國桶蠔HK$138六隻,但味道一般,無咩蠔味。另外,墨魚滑都唔夠爽滑,可能打得唔夠耐。我食星期日晚,餐廳Keep住都有人黎食宵夜,整體都幾好食都幾抵食。P.S.: 我個晚食有生力啤酒10點後$16一支,好抵呀,不過我地飲左3支之後佢就無曬LU!!!!!
食完魚同雞之後,我地加湯落個雞煲度打邊爐。
火煱料大致上質素都唔錯。