2023-02-10
有幸得到著名預約困難店,the top of Asia 50 best restaruant in HK 的晚餐一席位 ,實在十分幸運,受寵若驚。.晚飯先需預先選好菜單,價錢每位$1080起,如果主菜選擇幾款海鮮,價錢會相對地貴少少。.當晚頭盤有三款:🔸象拔蚌汁漬凍鮑魚正常發揮的凍鮑魚前菜,清甜新鮮🔸茘甫鴨盒十分鬆脆,要好小心翼翼咁食,如果唔係就會成枱都係碎,好尷尬🫣 荔芋不算太膩,分量剛剛好🔸炭火厚切叉燒其中一樣大班樓嘅招牌菜,久仰大名,期待已久。炭火香味的確令人印象深刻,外面還有些微炭焦,成件叉燒口感好立體,外脆內肥瘦適中。另外燒汁分量和甜度都剛好,不會過量喧賓奪主。期待已久主菜精粹:✨雞油雕蒸蟹🦀✨第一次食花雕蟹就食到咁高質嘅,會唔會返唔到轉頭嫁🥹 最底層鋪滿陳村粉,將所有嘅雞油花雕酒精華都吸晒,蟹好高質,大隻得來啖啖肉又有鮮味,仲有好多蟹膏。難怪佢依然係到大班樓必食之選,係絕會令人心心念念。🔸蟹肉樱花蝦糯米飯幸得朋友提醒必點呢個糯米飯,如果唔係本身唔多好糯米飯嘅我一定會skip左。呢個糯米飯又係另一個打卡菜式。原籠連蓋上枱,staff會等客人ready 好打卡先開蓋,好細心🫶
當晚頭盤有三款:
🔸象拔蚌汁漬凍鮑魚
正常發揮的凍鮑魚前菜,清甜新鮮
🔸茘甫鴨盒
🔸炭火厚切叉燒
主菜精粹:✨雞油雕蒸蟹🦀✨
🔸蟹肉樱花蝦糯米飯
幸得朋友提醒必點呢個糯米飯,如果唔係本身唔多好糯米飯嘅我一定會skip左。呢個糯米飯又係另一個打卡菜式。原籠連蓋上枱,staff會等客人ready 好打卡先開蓋,好細心🫶🏻 蟹肉多到滿瀉咁,每食一啖,口入面會覺得蟹肉多過飯🥹 糯米飯顏色偏淺,但味道絕不遜色,好夠味。糯米飯粒粒分明,較乾身,有別於一般黏黏嘅糯米飯,所以我都接受到。
🔸魚湯白木耳浸瓜絲
呢個「菜類」同我地想像有啲出入,上菜時覺得點解又係湯😅 仲有係位上!? 不過係好食的,魚湯味好濃郁,乳白色的,口感似羹。
🔸油蔥花椒小扇雞
朋友介紹食蔥油雞,但跟他介紹的不一樣,但係菜單上只有這一款,所以應該他推介的那一款已經out of menu 。而我食嘅呢款….味道同佢外貌一樣,都係普通,可以留個quota比另一道菜。
🔸一班二食:三豉蒸頭腩 (四人以上才可選擇)
兩款班其實都好好食,難分高下,兩者都大碟到有點嚇怕。用豆豉、欖豉、磨豉和陳皮蒸的魚腩,十分惹味嫩滑,好食到傻☺️ 家中兩老超岩胃口,食得好開心。
🔸一班二食:胡椒炒球 (四人以上才可選擇)
白胡椒味很特出亦比較鮮有,為平凡的炒球注入不平凡。另外這道菜有一驚喜就係啲甜豆,爽脆到不得了,勁好食。成晚都無咩菜食嘅我地,毫不猶豫就食晒啲豆,剩下的反而係魚球🤣(最後當然有外賣走,我哋係唔會浪費嘅)
總括而言,整體嘅菜式都係屬於高上水準,每道菜都令你想有回頭的意欲。當然回頭亦都有很多菜式還想嘗試,例如臭豆腐、剁椒魚頭和煲仔飯。期待3月再回來試下其他菜式🥰