2022-12-17 343 瀏覽
晚上到店內買牛腩麵給爸爸,本想買隻好食嘅牛腩,我就跟收銀員說,我想要切腩麵,收銀員話都正常禮貌地回覆:我哋冇切腩,都未聽過切腩,好嘅牛腩我地得爽腩。因為我未聽過爽腩,只買過崩沙腩或者切腩,我一時未反應得切,隨即在廚房戴眼鏡短髮女士 (語氣似老闆的)就好不耐煩問收銀員咩事,跟住非常不客氣話我哋淨係得爽腩。因為我係買俾爸爸食,我又未試過爽腩,店員亦沒什麼有再解釋或者指比我睇乜嘢叫爽腩,我費事買錯,所以我最後決定話:我都係要普通牛腩就得。跟着那位女士就好晦氣講 :吓,原來要普通牛腩咋?。雖然我只係買一碗$44的牛腩麵,個位女士嘅態度都不用那麼差劣吧。 其實如果有她友善d告訴我,我哋爽腩好好食,叫我試吓,我諗我都毫不猶豫試下。 做服務業,尤其是做飲食,基本態度都沒有,客人點會再回頭。 我記得之前那位老闆娘是很好的,相信已經是轉了手。 之後也不會去了。 免得受氣。

外賣自取