2024-07-24 67 瀏覽
喺銅鑼灣搵食期間咁啱經開呢個位,喺舖出面望入去已經有d被吸引,再喺openrice睇睇評價,作為甜品控決定試一試佢。布丁燒同焦糖布丁唔同嘅地方,係佢仲多左一層日式芝士蛋糕,唔好睇小呢層蛋糕,佢令到成個布丁燒口感多元化左、亦中和左焦糖嘅甜度。猶豫左一陣究竟試咩味好,最終揀左招牌椰青味「椰爺布丁燒」。結果係無揀錯嘅!布丁帶有好香嘅椰香味,再加埋焦糖同埋芝士蛋糕,唔會太甜、入口又有芝士蛋糕嘅棉棉口感,變左三重味覺享受。比起單食焦糖布丁口感豐富,當然呢個分別亦都反映左喺價錢上。以$38/個嚟講,性價比唔算高,係好食,但未到唔可以錯過嘅level。值得一讚嘅係店員,除左提供番碟同匙,仲一再提醒倒出嚟之前輕輕搖,直至焦糖擴散至杯邊。其實我完全無留意到佢嘅食法,如果佢唔提我真係會就咁就倒出嚟,所以呢度要加分。

外賣自取
椰爺布丁燒(招牌椰青味)
  • 椰爺布丁燒 (招牌椰青味)