2013-09-12
近掛成日聽啲同事講TVB有人開咗間好有突色的拉麵店,咁我見今日又唔知食乜好所以就同朋友來試下。去到果到,我見到唔對路喎,因為門口無人排隊,通常好食的野都有好多人排架,仲有我來到果時都已經12點幾;點知天外有天,間餐廳真係好貼心,條人龍安排咗係餐廳裡面,你一定以為咁樣間餐廳一定好迫啦,但係唔係喎,因為間餐廳用一個L字的bar將師傅圍住,每個食客都會見到整拉麵的過程,其他的位置就預留比其他客人等位(其實等位果到都放到2-3張2人枱),咁就唔使係出見又熱又晒啦,佢地真係好好。係等的期間,我當然有留意下其他環境啦,佢有一個位掛住好多木牌,好似日本人的許願牌,咁當然有好多應該係開張當日,TVB同人的祝賀字句啦,但係我好鍾意佢咁樣的設計,咁樣更加顯得佢有日本風味,好過一啲只係用特大清酒樽或者掛幾條banner來得有特色,更加貼近日本的風情。一坐低我就即刻找下有無特色的餃子,因為我去到有餃子的地方一定會食架;佢地有一個芝士餃子,佢個面有一大片芝士,睇落去已經好好味,仲配上一個師傅秘製的醬汁,好得意架,係沙律醬加辣油,辣得來又唔會失咗沙律醬的味道,有多種的層次,總之一味兩食,淨食餃子又得,加醬食又得,
係等的期間,我當然有留意下其他環境啦,佢有一個位掛住好多木牌,好似日本人的許願牌,咁當然有好多應該係開張當日,TVB同人的祝賀字句啦,但係我好鍾意佢咁樣的設計,咁樣更加顯得佢有日本風味,好過一啲只係用特大清酒樽或者掛幾條banner來得有特色,更加貼近日本的風情。 一坐低我就即刻找下有無特色的餃子,因為我去到有餃子的地方一定會食架;佢地有一個芝士餃子,佢個面有一大片芝士,睇落去已經好好味,仲配上一個師傅秘製的醬汁,好得意架,係沙律醬加辣油,辣得來又唔會失咗沙律醬的味道,有多種的層次,總之一味兩食,淨食餃子又得,加醬食又得,口感豐富,味道一流。 咁當然唔小得主食啦,有芝士番茄叉燒飯同冷沾麵,講起個芝士番茄叉燒飯,我又感覺到好飽啦,因為佢個份量超大,人地比叉燒只係比幾件你仲要係好細件,呢到唔係囉,好似唔使理成本咁,比好鬼大塊你;件叉燒的口感就有啲似豬排,唔係好似一般食到的咁鞋拾拾,啲脂肪仲分佈得好平均,係一層脂肪一層肉,所以咬落去啲肉汁已經係口中爆出來,加上佢個份量真係好大,連我自稱大食都應付唔來。
咁個冷沾麵又係另一類食品,佢的份量好啱女仔食,我問過佢地,原來個麵係請日本師傅駐場整架,咁就一定夠正宗啦。呢個麵聽閒係日本好hit,好多女仔都好鍾意食,因為佢的份量啱OL,係夏天食就最啱,因為係冷麵,食落肚,透心涼。
我果日仲好好彩添呀,差唔多食完的時候有名星睇,係呢到的老闆陳建鋒,佢一返來就落手落腳做樓面野,一啲架子都無,讚。