2019-03-14 110 瀏覽
本人都好喜歡飲黑糖珍珠鮮奶。 因為黑糖珍珠比傳統珍珠奶茶的珍珠都較軟口,不會咬到口攰晒。 另外,用鮮奶溝黑糖珍珠,奶味好出同香。經過旺角呢間老虎堂黑糖奶專門店,幾乎每分每秒都有一堆人擠滿鋪面。 眼見咁多人幫襯,當然要一試啦。我點了一杯「波霸厚鮮奶」,所有野正常份量。 飲用之前,我將杯飲品攪拌均勻。 試飲後,發覺黑糖珍珠好軟棉棉,好易食。 不會好甜,甜度適中之餘,不會搶左奶味。 最好飲部分,應該前50%。 因為後半變淡,加上可能冰太多,而奶份量唔夠,尾段時候係飲緊冰水溝黑糖,而黑糖本身唔太甜,所以變左一杯淡淡糖水。最好第一口飲時候,唔好攪拌。飲一口鮮奶,再吸一糖黑糖。應該叫少冰為妙。