2018-12-27
受過本地中學教育既人大部分都聽過興中會,亦聽過孫中山先生的大名。當年興中會舊址旁新開左一間叫「興中會」的中菜館,在一個周圍都是異國風餐廳坐滿外國人的地方,保留了呢一份民族色彩,站在這地,想起當年孫中山先生的革命精神。店內空間不大,但每個位都有獨立的空間。可以靜靜地用餐。點心可以單點,想食幾多粒都可以,非常彈性。中式點心配上1664生啤,正,完全體現左香港文化交織的一面。蝦餃-蝦肉非常彈牙。黑松露燒賣-豬肉加適量的黑松露,有肉汁。流沙包-包皮厚,味道一般。西瓜紅豆包-初時以為係西瓜加紅豆味,原來只是西瓜樣貌既紅豆餡包,味道不錯!不會過甜~XO醬煎粉腸意外驚喜,XO醬蝦仔加上炒蛋、蔥花,令個腸粉好香口。蒜蓉開邊蝦全場最好食!The best!我覺得佢只要係有蝦既野都好出色,海蝦有鮮味,蒜蓉份量適中,少少油令粉絲夠滑,仲索埋蝦既鮮味,好正。另一款我覺得好食既又係蝦!鮮蝦炸雲吞好脆但完全不油膩,雲吞皮炸得金黃色而鮮蝦仍有水份,沾上酸甜汁,好夾。價錢非常合理,食物質素亦算中上。建議有樣野要留意,就係包點不用透氣的器皿擺放,會容易有水氣而令包底變濕。整理質素不錯而且開店概念好,有意思的一餐。下次再
店內空間不大,但每個位都有獨立的空間。可以靜靜地用餐。
蝦餃-蝦肉非常彈牙。
黑松露燒賣-豬肉加適量的黑松露,有肉汁。
流沙包-包皮厚,味道一般。
XO醬煎粉腸
意外驚喜,XO醬蝦仔加上炒蛋、蔥花,令個腸粉好香口。
蒜蓉開邊蝦
全場最好食!The best!
另一款我覺得好食既又係蝦!
鮮蝦炸雲吞
價錢非常合理,食物質素亦算中上。
整理質素不錯而且開店概念好,有意思的一餐。下次再見。