2017-05-30
觀塘市中心急劇發展,為應付大量嘅人流之下,觀塘嘅餐廳數目亦都唔少,真係有各式各類嘅餐廳👍🏿今日小編堂因為有人就來試試呢間傳統嘅茶餐廳食晚飯,試下佢哋嘅叫餸食飯🤤一入去坐低,餐廳原來有兩層,小編同友人就被安排坐喺下層位置,都幾好,唔使行樓梯上上面🙈睇睇餐牌,選擇都好多,仲分開唔同種類嘅食物方便合體,例如海鮮類雞肉類,牛肉類等等。價錢方面,每道菜都屬於中等價錢,可以接受👍🏿由於第一次來,想試多啲唔同種類嘅菜式,雖然得兩個人食,但係都叫咗三個餸,不如大家一齊來睇睇係啲乜啊😆👍🏿係啲餸菜未黎的時候,我地都叫左一支啤酒啤啤佢,餐廳做緊嘅主打啤酒係森寶,$20一支👍🏿第一個餸一上枱,俾我哋嘅感覺就係,原來啲嘢嘅份量都唔細啵👍🏿👍🏿呢個係京都豬扒,價值$58。分量唔細嘅佢,有大量洋蔥同菠蘿做配菜,豬扒本身炸得脆口鬆軟,再加上酸酸甜甜嘅京都醬,配上白飯一齊食,當然係一流啦!👍🏿第二道菜係椒鹽鮮魷👍🏿價值$75。呢度都做得唔錯,因為以茶餐廳嘅水平來講,製作一定唔及食海鮮嗰啲餐廳做得咁好架啦,但係質素都唔差。內層嘅炸份唔厚,炸得乾身之餘,入面嗰舊魷魚又爽口又大舊👍🏿點埋個喼汁,真係10分滿分,都有9分架啦
內層嘅炸份唔厚,炸得乾身之餘,入面嗰舊魷魚又爽口又大舊👍🏿點埋個喼汁,真係10分滿分,都有9分架啦👍🏿👍🏿
最後呢個菜係朋友介紹嘅,係北菇蒸滑雞😂價值$58。不過小編個人就真係比較少食呢啲嘢,因為多數好似係老一輩先鍾意食呢啲嘢🙈,但朋友話,呢度整得好好食,咁就即管試試啦!
上到枱,賣相唔錯,起碼唔係有d餐廳整到一pat pat既禁先😧味道方面,啲雞真係幾滑,經過調配之下,帶有醬油味👍🏿而d雞亦都唔算太肥👍🏿其實都真係唔錯👍🏿
✊️總括而言,觀塘市中心茶餐廳嘅數目其實唔少,不過呢一間嘅性價比係幾高,如果鍾意叫餸食飯嘅朋友,又去開附近嘅,其實可以一試👍🏿