2020-06-30 363 瀏覽
同朋友係觀塘放工,想找一個安靜嘅地方食飯,但又唔想太逼人。朋友有揸車。所以我哋就去咗附近九龍灣嘅MegaBox,因為MegaBox一到夜晚,人流就比較少,同埋可以好方便搵到地方泊車。 朋友一向都喜歡食泰國菜,所以二話不說就去咗呢間泰國餐館搵食。呢度環境佈置優雅,地方寬敞,用了金色和深啡色為主色作為店內的裝飾,帶有泰國風味。我們點了三個菜色; 原個菠蘿炒飯,炭燒美國豬仔骨及雜菜粉絲煲原個菠蘿炒飯配上雞胸肉粒,鹽焗腰果、肉鬆及菠蘿果粒,可惜飯不夠熱及味道就一般。而我最欣賞嘅係炭燒美國豬仔骨,豬仔骨很軟滑,醬汁非常惹味及醒胃。雜菜粉絲煲就好夠熱,有鑊氣,同埋好香!雜菜及粉絲都好入味,味道不錯,但略為多油及偏鹹!

原個菠蘿炒飯
炭燒美國豬仔骨