2023-02-06
之前聽朋友提過觀塘分店唔錯,知道銅鑼灣都有分店後就一直都想過嚟試下,今次揀左晚市嚟依度食。依度係Qr code落餐,夜晚都有set可以食,係主食再配一杯價值$30嘅飲品。不過睇返餐牌,$30都係限普通嘅咖啡/茶/汽水。其餘飲品已經超出,如果要點嘅話就要補差價。至於set上面嘅餐點同主餐牌比都只係相差$20。如果係咁嘅話,我覺得單點餐牌上面嘅野食會抵啲。今次嚟食叫左兩個main dish加兩個小食,大家一齊share食。喺未點餐嘅情況下先上左一籃小食,原來係餐廳每檯都會贈送免費嘅小食薄脆,配埋千島醬一齊食幾開胃。主菜方面點左個大蝦配香草牛柳,牛排揀左5成熟,熟度啱啱好,中間切開呈現粉紅色,食落夠淋,就算唔洗點汁都已經好夠味好好食。大蝦有3隻,好爽口,伴碟仲有薯蓉,依碟菜唔錯。另外叫左碟喇沙帆立貝意粉,無諗過喇沙會配意粉,而且食落感覺又幾match。帆立貝有3粒,喇沙好惹味同埋濃郁,意粉索哂啲汁好入味,而且幾彈牙。覺得依碟菜式幾新奇,值得一試。小食方面如果叫set再加配會平少少,我地叫左碟韓式芝士炸雞。炸雞嘅外皮夠香脆,不過個人覺得比較似美式炸雞多啲,芝士醬味道濃郁,炸雞肉質都好嫩滑。不過
小食方面如果叫set再加配會平少少,我地叫左碟韓式芝士炸雞。炸雞嘅外皮夠香脆,不過個人覺得比較似美式炸雞多啲,芝士醬味道濃郁,炸雞肉質都好嫩滑。不過私心嚟講韓式炸雞都係中意甜辣味道多啲。
另外仲叫左個黑松露薯條,薯條分量頗多。雖然肉眼見到薯條灑滿黑松露,不過食落就覺得唔係好夠味,我諗佢嘅薯條應該本身無咩味道,係靠黑松露,但因為黑松露灑喺面,所以變相裡面唔係太入味,如果薯條落多返少少鹽會更加好。個人平時幾中意食薯條,但可惜依道薯條無令我有食哂全部嘅衝動,所以都有少少失望。
不過整體而言撇除薯條之外其他野食都唔錯,而且環境都坐得舒服。同埋落單嘅時候唔小心叫多左碟意粉,嚟到先發現,即刻同店家講唔小心落錯單,佢都態度好好咁幫手cancel。