2019-02-11
麻辣燙都進入左香港一段時間,但係都未有緣會一會佢。因為真係好想食酸辣粉,屋企附近又無,咁不如試下食呢間新開既冒菜麻辣燙啦事前已經做好曬功課,上黎睇食評,知道有食客曾被漏單。加上因爲我係想外賣,所以要更小心。呢到有好多餸選擇,最平係蔬菜類,$6 一款,之後仲有$9同$12,最低消費要買三款餸。湯底有辣同唔辣,可以選麻辣或者蕃茄湯。因為成日食肉,間唔時都會想食返菜,所以我今日揀左鮮冬菇、芋絲同豬皮,紅薯粉麻辣湯尋日係電視睇節目訪問老闆娘話可以揀辣,但係我買既時候唔似佢所講,有得揀bb辣、小辣、中辣咁,似係得一個辣度。買完之後就企係度等,原來呢度既柯打係落完單之後,廚房煮好就自己落配料。配料分別係d花生、葱、芫荽、麻辣汁、甜豉油blablabla所以堂食同外賣都建議企返係度等,如果唔係d粉就會塞曬係度阻住左pack唔度。同埋外賣就金晴火眼望下有無漏單,陣間漏左個薯粉就唔係幾開心了。好快就買完返屋企了,自選配料我落左葱、芫荽同埋一匙麻辣汁呢碗野睇落水汪汪,但係個份量我已經食到捧住肚子,不過係我細食啫。如果係其他人我建議一係加麵底,一係叫多d餸黎多個Close up睇下d餸既樣先個麻辣湯好夠味,
好快就買完返屋企了,自選配料我落左葱、芫荽同埋一匙麻辣汁
如果係其他人我建議一係加麵底,一係叫多d餸
黎多個Close up睇下d餸既樣先
個麻辣湯好夠味,但係我十分相信d辣味主要係來自我不個匙辣汁。雖然係不左一匙,但個辣味都好夠!!所以唔食得辣既不一匙都夠了
仲有麻辣汁個紅油做得幾好。如果大家唔知係乜,即係口水雞個d辣汁。
落左芫荽葱就更加香,所以大家唔洗怕唔好意思,毫不客氣盡情加吧!
個薯粉係無得夾的,你落柯打時同收銀講。雖然個粉唔算多,但係都夠食既
薯粉係呢類型的
我今餐食左廿七蚊無野飲,唔知算平定貴,因為我全部都係菜咁滯。
不過如果有機會我都會再食既。