2022-01-15
呢間酒店自助餐堪稱全港第一☝🏻但我就對佢個港女三層架Tea Set更有興趣💕最正係‼️仲可以任食甜品吧🤩呢個價錢 抵到爛 真係可以飽足一日🤰🏻.📌Afternoon Tea $368/1酒店質素最重點係睇Scone😌除左有原味之外 仲有冧酒提子味🍇原味嘅口感比較鬆脆 外面脆脆地 入面就好鬆軟😍不過牛油味唔濃 重麵粉同蛋香 幾輕盈🧈冧酒提子味好特別 入面仲有啲提子乾 個味酸酸甜甜 口感就比較濕潤同淋身🤓除左配clotted cream同士多啤梨果醬 仲有檸檬忌廉🥳檸檬忌廉勁開胃 食晒兩個scone都完全唔會好漏🍋.📌鹹點最鍾意係煙三文魚南瓜quiche🎃脆脆撻皮包住煙三文魚quiche 再加埋面頭鮮甜嘅南瓜蓉 調味唔係好濃 唔錯😝鮮蝦紅椒酥皮盒個酥皮都好脆 但係冇牛油味 入面有幾隻蝦仁再撈cocktail醬😆蝦仁幾爽口 cocktail味道就唔出🍸 自家製鵝肝慕絲撻幾特別 鵝肝味好濃郁 打到好似cream咁軟滑🦢面頭仲有啲石榴啫喱 酸酸地又幾夾😌煙火雞蔓越莓布里芝士卷 就太濃味勁鹹 我就麻麻地🥺煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治 就正常發揮🥪.📌甜品全部賣相都好精緻🥳最鍾意係菠蘿椰子青檸泡芙🥰原
📌Afternoon Tea $368/1
📌鹹點
📌甜品
全部賣相都好精緻🥳最鍾意係菠蘿椰子青檸泡芙🥰原本以為面頭係cream 點知有驚喜 佢係酸酸甜甜嘅cream包住菠蘿蓉🤤個花花朱古力係青檸味😍下面個泡芙超脆 入面包住椰子忌崩再夾住菠蘿粒🥥成個超正🤩招牌朱古力撻 都唔錯 係濃苦嘅可可味 唔會好甜🍫面頭粒ganache好軟滑 撻皮同個餡都好苦澀🤎車厘子慕絲蛋糕再加埋車厘子醬 食落比較酸仲有陣酒嘅苦味 我就麻麻地🙈香梨杏仁蛋糕就普通正常 唔會話好甜 中間嘅梨肉都清甜爽脆😛
📌餐飲
揀左organic Pear Green Tea 同 Americano😎個綠茶真係好濃梨香味 好特別 可以一試🍐
講完佢個三層架 就到佢嘅自助甜品吧🤩有即叫即整窩夫同crepes, 十款自家製雪糕, 馬卡龍, 松露朱古力同水果💕真係食出面嘅野都飽晒🤣佢最特別係可以打包 所以驚試唔到 可以打包個三層架😎不過我地嗰日食晒個架 都仲可以試晒啲野😌
自家製雪糕真係必食🍦雖然有啲款式好常見 但同出面嘅味道真係唔同😚
傳統薑餅鍾意肉桂嘅必試 超濃😆
鹹蛋肉鬆完全就係食緊雪凍左嘅鹹蛋肉鬆 鹹香味十足 仲有啲肉鬆喺入面 好特別 朋友勁鍾意🥳
士多啤梨芝士蛋糕 係偏酸嘅士多啤梨味 奶味唔重 仲有啲芝士蛋糕粒🍓
蜂巢味就係蜜糖雪糕 食得出係蜂蜜嘅清甜味唔係砂糖嘅甜🍯
瑞士朱古力都係偏濃苦 唔甜好食 仲有好多朱古力脆片🍫
大溪地雲尼拿同出面食到嘅vanilla唔同 味道香甜啲😋
冧酒提子就比較甜 冇乜冧酒味🍇
除左雪糕仲有雪葩: 紅桑子, 紅茶雜莓, 香梨 頭兩款味道幾似都係好酸 香梨就清甜啲 三款都好清新開胃 食飽再食都冇問題😌另外仲有啲配料可以加上去: 焗杏仁片, 朱古力片, 朱古力彩針, 棉花糖, 窩夫筒😝
窩夫同班戟都係即叫即整🧇個人認為窩夫可以唔試 雖然佢口感好正真係外脆內軟 但個蛋味唔重 同埋食完好快飽 唔好晒quota🤔
呢到個橙酒pancake好出名🍊戟皮索晒啲橙酒 食落有橙嘅酸味又有酒嘅苦味😛不過好淋唔係我鍾意嘅口感🥺所以另外叫staff整多塊原味 脆卜卜夠蛋香😋佢仲有楓糖漿, 朱古力醬, 花生醬, 芒果熱情果醬, 紅桑莓醬, 雲尼拿醬, 煉奶 可以淋喺面😚
馬卡龍有六款: 開心果, 雲尼拿, 紅桑莓, 檸檬, 朱古力, 咖啡🥰整體唔會好甜 酸嘅清新 苦嘅夠濃 外殼都好脆食落幾煙韌👍🏻
雜錦朱古力有三款: 咖啡, 榛子, 焦糖 比較普通🍫
水果有: 香橙🍊菠蘿🍍葡萄🍇火龍果 食埋飯果同甜品 完滿💕