2022-11-07 90 瀏覽
呢間店坐落喺商場嘅角落,所以比較靜,舖頭會播放純音樂,環境氣氛好chill。去到見到大多數人都係叫外賣,店內留有好多堂食位置,好啱放工靜靜地食個飯休息下🤤😌 裏面嘅嘢食喺晚市來講都唔算太貴,唔收+1服務費。D.I.Y.自選menu有好多種類嘅飯同配菜揀,可以按自己嘅喜好自由配搭,仲有專為素食者設計嘅素餐✨🤩我哋當時揀唔落,所直接叫咗兩個套餐,兩個落單加埋等15分鐘就食到啦👍🏻 其中一個係夏威夷四重奏,包括辣味三文魚、吞拿魚、泰式大蝦三種肉類同牛油果。泰式大蝦飽滿多肉,質感爽口彈牙,味道鮮甜😋三文魚吞拿魚嘅份量都好充足,吞拿魚味道不過不失,而三文魚嘅辣味就好突出🌶裏面仲有彩虹沙律,有蕃茄、青瓜同埋甜椒做配菜,整體營養均衡。呢個餐試咗店內招牌嘅黃薑椰菜花加半糙米飯,飯粒偏硬身,平時食開白飯嘅有可能會唔太慣,不過勝在營養價值豐富,適合平時需要控制飲食嘅人✅ 另一個係泰式青檸大蝦飯,有泰式青檸熟蝦同埋蛋黃醬沙律,呢個蝦嘅汁比較特別,而且好大份,蛋黃醬沙律都有好多菠蘿、青瓜等等嘅配菜。呢個餐淨係配咗黃薑椰菜花飯,同配菜嘅味道幾夾😙 套餐仲包埋味噌湯同甜品,喺食飯前後飲碗熱騰騰嘅湯暖下個胃,再
另一個係泰式青檸大蝦飯,有泰式青檸熟蝦同埋蛋黃醬沙律,呢個蝦嘅汁比較特別,而且好大份,蛋黃醬沙律都有好多菠蘿、青瓜等等嘅配菜。呢個餐淨係配咗黃薑椰菜花飯,同配菜嘅味道幾夾😙 套餐仲包埋味噌湯同甜品,喺食飯前後飲碗熱騰騰嘅湯暖下個胃,再食埋個橙味啫喱,無論胃口大定細都可以食到飽😝