2016-01-31
去花墟買完花,喺附近行吓睇吓有咩食,友人選擇咗呢間,意外地原來之前都食過廣華街嗰間,份量偏少價錢少貴。我哋坐收錢旁邊個位,老闆娘今日在場,一入去已細心叫我哋放好盤花。我哋叫嘅菜唔多又要求多多,但老闆娘都無「炸形」。分量比想像中大,而且價錢同其他平均70蚊小食比較特別平。兩隻大大隻雞全翼雞追部份切開上,方便食。極多炸蒜,賣相吸引。雞肉嫩滑多汁。炸蒜單食有啲苦,但夾埋雞翼就好好味。大件夾抵食兼好食推介。呢度所有菜式都賣相精美,美中不足係上菜次序有少少問題,上咗主菜主食先上小食。呢個係特別order,原本素菜只配黃咖哩,但老闆娘幫我哋改青咖哩。青咖哩顏色吸引,像牛油果嘅迷人青綠色,唔辣。蔬菜份量多,有泰國茄子、豆角、蕃茄仔、粟米仔、椰菜同金不換,送飯一流。喺老闆娘用泰文指導下,泰籍員工們表現落力,仔細地擺餐具,有效率地收碟,加水,像高級餐廳嘅質素。老闆娘親切地親自同我哋加水,談笑風生天南地北,偷快的一餐。
蒜蓉牛油雞翼
青咖喱雜菜