排骨飯有大埔林記、新明發手屈一指。依家多左銅鑼灣曉廚雞飯可以同佢地爭一日之長短!Lucky 呀,見到師傅剛剛蒸起盅頭飯,新鮮出爐煙霧彌漫呢!款款都好靚仔,發晒光、閃令令、香噴噴!一心黎食排骨飯,食左您先。推出左新燉湯套餐喎,蒸飯加燉湯只係 $48,抵食夾大件!原盅淮山杞子蟲草花燉雞湯,無敵既紫砂燉盅,能夠保持食材原汁原味,一點一滴既精華絕對唔會流失。熱辣辣香噴噴,倒落隻碗度先慢慢品嚐。湯汁清徹香甜,特濃雞湯味散發著淮山杞子既清甜。越飲越想飲,等唔切用匙羹續小續小飲喇,一下子大大啖豪爽地飲先夠𣈱快,拿起隻碗清左去啦。估唔到份量足足有兩碗呢,飲完全身興烚烚,暖笠笠大滿足。豉椒蒸鳳爪排骨飯,食左曉廚咁耐,依次超水準表現!開心死。賣相靚仔唔在講,新鮮出爐肉香撲面,點忍得唔食您落肚呢。色澤鮮豔濕潤立立令,淋上甜豉油點綴一番更加吸引。索一索濃郁排骨香味夾雜清香豉油味,口水直流。因為無油紙供應作墊枱用,油紙可以吸走多餘水蒸氣及油份,可以令飯同肉更加乾爽。無油紙的話,我喜歡畢落個碗度食,方便將豉油跟飯撈得更均勻,每一粒飯都要沾上豉油呢。原盅排骨跟飯一齊蒸熟,排骨既精華、肉汁已完全滲進飯粒之中。係碗度大

原盅排骨跟飯一齊蒸熟,排骨既精華、肉汁已完全滲進飯粒之中。係碗度大力跟排骨、豆豉、紅椒、豉油兜混,立即一大羹肉連飯送入口,電極一般既感覺喚醒舌頭上每顆味蕾!排骨軟棉多汁,充滿彈性美味極致,再被飽滿嚥韌既飯粒重重包住,加上豉椒獨特香味帶微辣,惹味非常!一擊必殺,從未如此好味過!

試完原味,排骨又食晒,係時候加曉廚獨門香辣辣椒油撈飯喇!既香且辣,仲有點 XO 醬既影子添,越食越開胃,三爬兩撥已完全纖滅!太美味搞到唔夠飽添,我想食多碗呢!唔係講笑,唔好比佢停,好事成雙,食多碗先!

北菇蒸雞球飯,無骨雞柳啖啖肉,見到都興奮呀!嘩,外觀堅係靚到金光閃閃,白雪雪雞柳泛著肉汁,即刻想衝前咬翻幾啖啦!濃郁雞香味由鼻孔直衝腦袋,原盅雞柳跟飯一齊蒸熟,原汁原味被飯粒吸收晒,直頭係雞油飯呢!

Step by step,依舊先淋豉油,再畢落隻碗度醬雞肉、飯粒、豉油都撈得完全均勻。開動!一啖食左件北菇先,高質菇味濃,又爽又甜又滑又多汁,一件必定唔夠喉。

隨後一大羹飯再放一大舊雞一啖過,將整個口塞得滿滿的。巨形雞柳香甜無比,醃得入味醒胃,雞味特濃,質地滑溜,每一口都爆出肉汁,juicy juicy!大滿足,感覺震撼。配上乾爽嚥韌飯粒,泛著豉油清香,有無咁好食呀?不得了,真係可能係全香港最好食既蒸雞飯!根本停不了手,大啖大啖地狼吞虎嚥,太好食。最後剩低少少飯,撈大量辣椒渣食埋去,刺激、好味、開胃,必試!

兩飯一湯,第一次叫兩個飯而一個點心都無食,不過好滿足又好開心,好好食!價廉物美,物超所值!好快會再黎嘆過,正!

2015-10-01