2022-06-26
之前去食JEP嘅時候先發現原來附近有呢間Cafe,嗰陣仲以為係新開嘅,但後來睇返佢哋ig先發現原來都開咗就快一年🙈~ 屯門嘅cafe其實唔多,但呢間”First Stage Cafe”好似就相對比較少人介紹🤔
呢間cafe嘅位置唔算好起眼,舖位呈扁長形,所以入面嘅座位全部都可以望住落地大玻璃窗,望到出面嘅輕鐵路軌同埋好多樹,加埋cafe嘅白色x淺木色裝修,真係可以望住呢個景chill返一個下晝😌🌿 佢哋仲有啲空外嘅位置,我哋去嘅當日仲見到有客人帶埋佢哋嘅狗仔嚟食lunch𠻹~
🥢 鹹牛肉芝士墨西哥卷 $68墨西哥餅皮烘到脆脆哋幾香口,餡料除咗有鹹牛肉,仲有紫洋蔥、番茄、青瓜、生菜,整體配搭幾好食,但略嫌沙律醬嘅比例太多,有啲蓋過咗鹹牛肉嘅味道~ 而隔離嘅沙律用咗黑醋,咁就無膩~
🥢 伯爵茶戚風蛋糕 $66
無論係戚風蛋糕定上面嘅醬,都有幾香濃嘅伯爵茶味~ 戚風蛋糕嘅質地唔錯,夠濕潤但又充滿空氣感☁️
🥢 泰式奶茶芝士蛋糕 $56
泰式奶茶嘅味道主要係由2部分組成——茶底同埋煉奶。雖然蛋糕嘅表面見到好多明顯嘅茶葉顆粒,但食落就唔太食到泰茶嘅味道😢 不過就明顯食到煉奶嘅香味,但又唔會太甜👍🏻 加上呢件cheesecake嘅口感真係幾輕盈,有芝士味得嚟又唔會覺得膩😍 如果茶味再濃郁少少就會更正!😋
🥢 Hojicha Latte $54
呢杯飲落焙茶味好濃,口感好順滑🤤 完全無顆粒感😍 (以前飲過其他焙茶latte好嚡口😵)而且奶同焙茶嘅比例都幾balance👍🏻