2022-03-25 1180 瀏覽
突然有時間安排半天離島遊,到了愉景灣便先找餐廳醫肚,諗住穩穩陣陣食泰國菜安全,而且見全店都泰國人,多年去開九龍城食泰國菜就心諗泰國煮理一定冇乜得點錯。 但居然。。。呢一間真係有機會成為全香港最難食而且唔係平嘅泰國菜 餐廳位置和裝修本身都唔錯,所以價錢算係平理,七八十到百零蚊一款食品,但份量係細的。虎蝦刺身,好難可以唔好食嘅一味菜,但佢的蝦可以完全冇味和梅的,有嚇親,只好食汁。(朋友話會唔會要連埋苦瓜食㗎,試咗一件但都係烚到冇晒味的)第二味泰式乾炒豬肉河,都係幾難會唔好食嘅菜式,味道偏鹹,d菜鞋過我麻麻隻腳,個河粉一疊疊裏面白色的完全冇炒均勻,基本嘢都搞成咁… 不過佢唯一可取係芥蘭多過河,如果咬得入我會比返三分過佢因為起碼係熱同埋食得飽人。最尾呢個咖哩雞真心要鬧,睇到個色都覺得唔對路仲要堅難食,食食下先發覺我地叫雞佢又比咗豬。咖啡汁會有椰奶味,但裏面的茄子完全冇味係用水白烚的。總括來講,比幾百蚊食d咁嘅嘢好無謂,佢地嘅食物堅係唔好食。另外我好想講香港真係真係好難可以食到唔好食嘅泰國菜。而d侍應確實如其他人所言服務態度麻麻地,有部分姐姐都幾串咀。不過又可能泰國人個tone就係咁pure

蝦刺身

泰式豬肉炒河

椰香咖哩雞,但佢又比咗豬肉

總括來講,比幾百蚊食d咁嘅嘢好無謂,佢地嘅食物堅係唔好食。另外我好想講香港真係真係好難可以食到唔好食嘅泰國菜。而d侍應確實如其他人所言服務態度麻麻地,有部分姐姐都幾串咀。不過又可能泰國人個tone就係咁pure and true令人有錯覺。anyways對事唔對人真心唔推介,食樓下麥炸雞冇咁嬲

2022-03-25