2023-06-08
《而打淥滷汁拌粉 - 青衣》逢星期一二都固定要黎青衣呢邊做野,所以多左時間黎呢邊搵野食🤭今次同事就帶左我黎青衣城呢邊食台式野,一入到商場就已經聞到香噴噴既滷水味,正正子😋我同同事各自叫左一個粉、小食,飲品同糖水share 食,呢度竟然有賣麥仔茶好surprise 呢💁🏻♀️脆香鹽酥雞剛剛炸起嘅鹽酥雞好香脆香口,我面落左好台式既椒鹽同埋落左好多芝麻喺面,雞肉咬起上黎鮮嫩有肉汁,令人懷念去台灣夜市掃街既日子呢🥰💁🏻♀️三絲伴冷麵🍜同事話佢一向食開三絲伴冷麵,因為入面既配料都幾多而且份量足夠,食一個夠頂成個下午,肉眼見到既配料有豬耳、粟米筍、青瓜絲、香蔥等食材,入口有多重嘅口感,帶有少少麻油香同豬耳既鹵水香👍🏻十分唔錯,另外個餐仲有配埋一客涼拌椰菜花添,食落都幾香口架💁🏻♀️古早厚切腩肉配蔥油滷汁拌粉見到有台式鹵味,我就梗係食呢樣啦😋今次試左佢個厚切腩肉配蔥油拌粉,就算喺台灣我都好鍾意食蔥油拌麵🥰呢度仲加咗滷水汁,食落更加濃味,所有嘅精華都沉晒喺底所以要攪勻先食,佢個口切腩肉煮到勁淋勁入味,唔會覺得有肥膩感之餘仲食到個滷水汁嘅甜味👍🏻我聽店員講佢哋係用咗台灣好有名嘅滷水汁製作,希望做到同台灣
💁🏻♀️脆香鹽酥雞
💁🏻♀️三絲伴冷麵🍜
💁🏻♀️古早厚切腩肉配蔥油滷汁拌粉
見到有台式鹵味,我就梗係食呢樣啦😋今次試左佢個厚切腩肉配蔥油拌粉,就算喺台灣我都好鍾意食蔥油拌麵🥰呢度仲加咗滷水汁,食落更加濃味,所有嘅精華都沉晒喺底所以要攪勻先食,佢個口切腩肉煮到勁淋勁入味,唔會覺得有肥膩感之餘仲食到個滷水汁嘅甜味👍🏻我聽店員講佢哋係用咗台灣好有名嘅滷水汁製作,希望做到同台灣嘅食店一樣風味
💁🏻♀️黑糖薑母仙草
甜品我哋揀咗黑糖薑母仙草,食落唔會太甜帶點清涼,當日我哋行到身水身汗,食完啲熱嘢之後食埋個冰凍甜品好爽😄仙草凍都幾滑溜,作為餐後甜品一流