2017-08-20
今晚約了大食老友打邊爐,聽聞火鍋撚的台式湯底好正,而且材料亦新鮮好味,於是收工就爬咗上蘭桂芳開餐。搭電梯上到火鍋撚個層,都未坐低,已經聞到好香嘅麻辣味一坐低,即刻點個湯底先。我地點左個雙拼湯底:秘製麻辣鍋(小辣)拼酸菜白肉鍋個麻辣鍋好有台灣風味,好香,味道幾濃,仲有好多鴨血同蜂巢豆腐!鴨血口感好軟嫰,一啲都唔腥;蜂巢豆腐吸晒湯底嘅味道好好味,而且鴨血同埋蜂巢豆腐都可以免費添加個湯一開始唔太辣,但煮煮下會愈來愈辣,真係會食到出汗酸菜白肉鍋味道更好,酸酸地好開胃,白肉比較多肥肉,但夾埋啲酸菜一齊食真係好正,如果酸菜同埋白肉都係任加嘅!啲酸菜真係好好食,又腍又唔會太酸,我哋加左兩轉,早知唔使叫蔬菜籃落單之後當然要做打邊爐嘅指定動作:混醬!之後火鍋料好快就到,馬上可以開動兩個女仔食一碟大嘅手切肥牛都幾誇張不過碟牛肉真係好正!手切肥牛有質感,食落真係好嫰滑;脂肪分布好均勻,牛嘅味道好濃 根據指示,灼8秒食就啱啱好!呢碟鴛鴦雙蚌幾抵食,$118已經有兩款海鮮,雖然每款份量唔係好多~~兩款蚌口感都好爽脆,不過我覺得貴妃蚌比珊瑚蚌鮮味!酸菜白肉湯灼海鮮會比較好,唔會掩蓋咗海鮮嘅鮮甜打邊爐當然唔少得食響
搭電梯上到火鍋撚個層,都未坐低,已經聞到好香嘅麻辣味
一坐低,即刻點個湯底先。
我地點左個雙拼湯底:秘製麻辣鍋(小辣)拼酸菜白肉鍋
落單之後當然要做打邊爐嘅指定動作:混醬!
之後火鍋料好快就到,馬上可以開動
兩個女仔食一碟大嘅手切肥牛都幾誇張
打邊爐當然唔少得食響鈴!
呢碟響鈴可以就咁點甜酸醬食,又可以灼3秒先食!就咁食真係好薄好脆;灼3秒就吸收到湯嘅精華,真係各有各滋味
仲叫咗碟鵝腸
可能因為佢叫肥美鵝腸,真係有少少肥,非常邪惡!爽口嘅鵝腸放落麻辣湯度灼兩下,唔任何醬料都好食
呢度嘅手打丸好有驚喜
外表平凡,但內有乾坤!
每粒丸都爽口彈口,手打蝦丸同埋花枝丸味道好鮮,真材實料,同平價貨真係無得比
流心鹹蛋黃豬肉丸真係第一次食,平時我已經係黃金菜式嘅fans,呢粒丸真係啱晒我口味
蔬菜籃顏色好鮮艷,睇到都覺得好健康,不過因為食得太多酸菜,個蔬菜籃浄係食咗d木耳同粟米
埋單之後送兩杯腐竹糖水沙冰,裝住啲沙冰個鼎幾特別,不過味道就甜咗少少。
今晚嘅食材樣樣都好新鮮好味道,湯底同埋手打丸最有驚喜。雖然少少貴,但物有所值,而且台式湯底真係唔係度度有!下次打邊爐可以encore火鍋燃