2009-11-17
這天趁外出機會來到油麻地,時間啱啱好嘆個下午茶,在這邊想找一間未試過嘅都幾難!唯獨這間不是未試過,而是很久沒來過!(從對面馬路搬過來也有好幾年)這邊的舖面比較大一些,座位多一些,鬼殺咁嘈嘅樓面阿姐也多幾個......點完菜,阿姐就插對筷子落杯熱水度隊俾你!杯水原來唔係要嚟飲係要嚟洗筷子嘅!芋丸、薯丸、春卷----3款意外地原來全是素食!有點勉為其難擺入口,芋丸的芋蓉是甜味,薯丸原來是蕃薯當然又是甜!齋春卷有甘荀、冬茹絲和綠荳做餡料.食多兩件感覺幾"漏".炒米線----配料是大量甘荀、椰菜及東菇絲加幾條疑似素火腿絲,味道清清淡淡!米線炒得有點糊,質感黏黏的不太討好.茉香奶茶----餐轉凍飲再加大杯比多七蚊,由於本人非常飲得,食量卻一般!(只限非酒精類飲品)最緊要大大杯夠凍!對這類台式茶類沒甚要求,只要不甜得過份就OK!這裡的食品不算難食,只是心理沒有準備吃素食.當然亦有葷的食物供選擇,只是剛好這次是全中!食咗$52蚊下午茶,感覺仲有點空虛!