2020-08-24 360 瀏覽
係尖沙咀同朋友行街行到攰又熱,好想搵個地方坐低歇下腳,飲下野傾計。翰林茶館不失為一個好地方,好推介。翰林茶館主打台式料理,咁當然一定要叫既台式飲料就係珍珠奶茶啦。呢到有個好特別台式飲料叫咗熊貓珍珠奶茶(少甜),原來即係黑白珍珠,黑珍珠係正常size而白珍珠係比較細細粒,咬落煙煙韌韌,一次過有兩種size珍珠好有咬感,不過茶味唔算太重,但份量都算大杯。另外我地仲叫咗小食填下肚,分別係台式炸雞塊(4件)同埋滷味豆腐。炸雞塊既炸粉唔算厚,熱辣辣香脆可口,不會滿口油膩感,食得出有濃味既醃料,幾惹味。伴碟既沙律菜係有芝麻醬係上面,唔係用嚟普通伴碟咁簡單。另外滷味豆腐係原舊豆腐上碟,都幾特別。微熱既豆腐,滑嫩加埋滷味汁同香蔥,都唔錯。
台式炸雞塊
滷味豆腐