2005-05-25
星期六同幾個食友去嘆個tea,雖然大氣天時,坐去露台邊,都不覺得悶熱,而且對住個海旁,環境當然一絕,同佢\o地係度吹水感覺簡直一流。星期六冇tea buffet,得tea set。我o地四個人就叫了一客tea set for 2,另加一客檸檬tart配蜜糖雪榚,每人再叫一杯特飲。Tea set包括有一客任選pizza,大皇點了燒烤特別pizza,本身沒有特別,而pizza底腍o左唔夠脆。兩細杯tiramisu,我同阿姐都只食到酒味,咖啡同朱古力味都冇。兩細兜煙三文魚沙律,一細片三文魚同少少羅馬生菜,沒有什麼特別。apple crumble因為有玉桂味,所以我冇食到。仲有一兜炸onion rings、炸魷魚同炸雞翼,雞翼我冇食,而前兩樣本身唔夠熟亦炸得唔夠脆。之後我點的檸檬tart配蜜糖雪榚,都係一般,雪榚唔錯有蜜糖碎粒但係略甜,而個tart唔得結實,食落口感覺好鬆散,而且焦糖味蓋\過檸檬味。另外我o地杯特飲,四杯都係mix fruit,左溝右溝又溝得幾好飲,而且又唔會溝水。食完之後有D失望,因為佢\有好多笑面食評,而我只得覺麻麻,我只會俾OK!
apple crumble因為有玉桂味,所以我冇食到。