2018-10-18 51 瀏覽
繼續寫寫burger。我唔係蒲人,好少踏足中環蘭桂芳,更莫講話日頭去。今次去當然為左食,「Burger Bar」開係蘭桂芳都啱嘅,就如附近翠華一樣,飲酒之餘都要食下嘢。Burger Bar地方比較細,呈窄長型,座位都係高枱椅為主,坐近門口感覺冇咁侷促。食品款式走貴精不貴多路線,burger不出十款,有牛有魚有雞亦有素,任君選擇。一望menu已被流心芝士漢堡($115)個名吸引,芝士喎,仲要流心添。由於係即叫即煎,所以要預等一陣。一上枱,賣相好靚,麵包唔係塌左軟軟腍腍,而係好挺身,好圓好脹卜卜,被溶芝士包裹的漢堡扒面積唔大,但都好厚身,生菜又綠又大塊。咁厚的burger當然一口咬唔到,幾乎要逐層咬。包係挺身但夠鬆軟,面頭仲有粒粒芝麻加添香口。漢堡扒係用美國安格斯牛人手製造,咬落腍中帶一點彈性,牛味濃,亦juicy,車打芝士雖然都多,但冇咩流心效果,味道亦唔算濃,只屬一般。底層有少少炒洋蔥,甜甜地幾好食。再來叫點小吃。聽聞呢度的炸魷魚($55)係必食推介,此言非虛,一小籃的魷魚炸得金黃,粉漿下得不多,但調味足,夠鹹香,魷魚爽脆彈牙,加上熱辣辣新鮮炸起,最適宜配杯啤酒慢慢食。有burger不
繼續寫寫burger。
我唔係蒲人,好少踏足中環蘭桂芳,更莫講話日頭去。
再來叫點小吃。聽聞呢度的
有burger不能冇薯條,食burger可以用優惠價食。點左半份
芝士粉薯條($22),分量唔會好多,啱啱好,芝士粉落得雖然多,但味道好淡,好似除左芝士粉以外就冇落鹽調味咁,要靠茄汁增味,雖然夠晒熱,薯條都炸得火喉剛好,外脆內軟,但都要扣分。
整體來說,味道係不俗,但唔係有深刻印象果種。值得一讚嘅係,呢度有提供膠手套畀大家,雖然唔環保,但最少唔會食到成手都係咁狼狽咁論盡,乾手淨腳。