2018-12-08
呢間西餐廳o係山林道尾銀座上面,食晒成層。窗戶一面望街,一面與旁邊住宅接壤,一面面朝天文台山;間隔亦略帶一個個房間o既設計,仲設有一個細型露台。加上只用上最基本純白色牆身,真係好似o係一個大型住宅單位入面開餐咁,感覺homey 而溫暖。呢間其實係間提倡社區共融o既社企餐廳,顧用o左部份傷健員工。兩個分別戶內同戶外o既兒童角擺o左d 益智o既書籍同自然取材o既玩具,而牆上亦貼上o左d 振奮人心o既插圖,充滿正能量!雖然係社企餐廳,但餐飲依然一絲不苟,提供正式西餐。蒜蓉包之後有廚師精選餐湯,當然唔只係是日餐湯咁簡單,呢個甘筍薑忌廉湯,臨近聖誕,先來拉一拉花。甘荀本身清新可口,打入忌廉令質感更為細滑,而淡淡薑味則攻破你o既味蕾,讓你更能細味這般田園氣息。前菜三選一,我揀o左巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁。呢個係個傳統意式前菜,由略鹹o既parma ham 衝撞住甜甜o既蜜瓜片。無花果黑醋汁則係我第一次試,味道比一般黑醋汁微甜而少酸,佐以呢個沙律配搭得十分好!主菜bbq 汁燒原條西班牙黑毛豬豬肋骨可以選全份或者半份,叫o左半份(跟餐$248 未加一),應該都夠食。原來半份都已經幾多,切開
主菜bbq 汁燒原條西班牙黑毛豬豬肋骨可以選全份或者半份,叫o左半份(跟餐$248 未加一),應該都夠食。原來半份都已經幾多,切開有七件,下面再以焗薯墊底。充滿炭燒o既香氣,表皮甜而惹味,而內裡肉質油份充足,依然鬆軟滑嫩。
甜品都有幾款選擇,試o左士多啤梨泡芙,入面填滿鮮忌廉,上面再淋上士多啤梨同朱古力醬。餐飲升o左級去榛子牛奶咖啡(加$12),牛奶佔重較強,一飲入口先會感受佢o既奶味,再有種後而浮現o既咖啡香。響應環保,by default 係唔會提供飲筒的。
這是個唔錯o既體驗,之後都會多d 試呢類社企餐廳。