2023-12-08 269 瀏覽
平時飲開石門店,今日十分偶爾嘅情況下要去天水圍所以幫襯呢間天水圍壹茶,唔試尤至可,一試把幾火。同朋友叫左兩杯壹茶出名嘅蛋糕奶茶系列,蛋糕奶茶中杯走冰走甜($27)同蛋糕珍珠奶茶大杯走冰走甜($31)。雖然同樣叫做壹茶,但一飲落口就發覺同石門嘅水平有太大差距:蛋糕奶茶味道相近,但隱隱飲得出有陣酸味,令成杯奶茶嘅水平大大降低。同石門店比較,天水圍店明顯被比下去。服務方面,收銀同沖調嘅人都係生手嘅姐姐,對自己鋪頭嘅系統唔熟識,搞左半分鐘先落到單。雖不致態度差,但亦無乜服務可言。又再一次被比下去。最後,不論係飲品質素,定係睇單據同店面,我好肯定唔會有下次。今次幫襯只能算係一個美麗的誤會🥲