2020-07-05 495 瀏覽
由港島開到九龍嘅「NOC Coffee」,某啲分店有dine in,今日嚟到灣仔分店純粹午飯前飲杯咖啡醒神一下,順道朝聖。「NOC Coffee」灣仔店定位相信係grab & go,嚟到嘅客人都係簡單外帶咖啡就走,畢竟店面好細,座位十個內,開放式設計,如果想慢慢歎咖啡,呢度絕對唔適合。Flat white / Latte ($90 in total)••••••睇返menu,店員好似收多左錢,兩杯regular應該係$80? 定係內用有extra charge? Anyway,咖啡用紙杯送上,第一個感覺係好細杯,杯入面嘅咖啡只係細紙杯嘅7成滿,定價頗高,令人對成品有更高期待。flat white合理地奶泡淺,但就飲唔出應有牛奶嘅重質感,以及順滑感。Latte同樣平淡。拉花、奶泡色澤幾靚,兩杯都揀左fruity,果味,唔酸,入口咖啡較淡,無乜after taste,亦無乜記憶點。以專賣咖啡嚟講,會期望表現得更好。呢個價位,係灣仔絕對有更好選擇。

••••••

Anyway,咖啡用紙杯送上,第一個感覺係

Latte