2014-05-04
呢間沖繩日本餐廳,已經同食友留意左好耐,一直於我to eat list 內,今日難得早起,一於特登去銅記試下佢,一如之前食友圖片,裝修好靚,料理師傅背住維港景內整壽司,好有氣派一坐低立即order 我一直想試既海膽廣島蠔定食,平時散叫都88,今次定食98元有飯有湯有前菜同飲品,超低沙律配芝麻醬,豬頸肉配豆芽,有誠意既前菜同沙律,一般日本餐廳既前菜,酸蘿蔔等,我不會食,但呢個豬頸肉本身已夠味配豆芽,唔錯 主角出場啦,廣島蠔輕輕炸過,但極小炸粉,外層再加海膽汁,雖然此海膽汁並沒有明顯海膽味,比較甜,但並沒有搶過廣島蠔既鮮味,輕輕一咬輕炸過既蠔,正呀,啲蠔汁係咁流出黎,好好味,配埋啲汁,正,但有點太油,單食好漏,幸好定食配日本米飯,日本米粒粒飽滿,二者簡直絕配。之後再將膽汁配埋菠菜食,又可清清味蕾真係好好既配搭呀,唔怪得咁多人推薦之後又叫了另一此店名物~明太子蛋卷。單看表面已經知好滑,一夾落去,勁多明太子,單食蛋,其實味道唔夠,只覺滑同蛋香,但配埋明太子既鹹香,蘿蔔蓉及蔥花,正,由於一夾已爆多明太子,
最後唯有將多了的明太子伴飯食最後,老公再叫了價值68元既燒雞扒飯定食,之前有睇食評話份量超
之後又叫了另一此店名物~明太子蛋卷。單看表面已經知好滑,一夾落去,勁多明太子,單食蛋,其實味道唔夠,只覺滑同蛋香,但配埋明太子既鹹香,蘿蔔蓉及蔥花,正,由於一夾已爆多明太子, 最後唯有將多了的明太子伴飯食
最後,老公再叫了價值68元既燒雞扒飯定食,之前有睇食評話份量超大,好好味,一於鼓勵了老公叫呢個定食,
份量果然大份,至少二塊雞扒,燒汁都ok,但有點過鹹,可能海膽廣島蠔太特出,我一食呢個雞扒,真係不過不失,雞肉鞋,燒得唔夠香,係有啲失望,不是其他食評講咁出色,但事實呢個定食真係夠平,餐廳望維景,服務又ok,所以不能太多要求
P.s. 可能午餐關係,冇另收50玄米茶錢,但所飲既茶好啖,一啲都唔似玄米茶