2024-08-25
最近出現初秋刀,突然諗起個幾月前到訪的高品質鮨店,弥泩 Yayoi。用餐日期為 2024年7月3日,晚餐 Omakase。此店位於天后永興街,疫情的時候一位難求,現在比以前容易訂座了,包場就要睇彩數了😗!Mori San 之前係香港嘅時候,曾經教出幾位師傅。以我所知道的應該不下四位。這店的龍師傅亦是其中一位愛將。小弟家貧,在他師離開香港前都只是吃過四五次,但是最近到訪弥泩竟敢感受到食物的感動,色,香,味,感,心,好像食物跟你在溝通一樣。註: 我不是日餐專家,純吹牛扮foodie 罷。相片不分次序,請參考下面完整餐單。先講創意,每次都會有師傅自我發揮,不像訪間一貫的互相抄襲,壽司,酒餚都「好有feel」。舍利方面鹹度明顯,飯粒分明不爛,換左3次飯,溫度中等未出煙果隻。當晚到今日仍然最有印象嘅食物包括,水尾的障泥烏賊,口感大滿足。超生命力嘅白象拔,堅挺爽口鮮甜。 藁焼き鰹火喉控制得好好,睇相已經好滑,淺葱配搭一絕。茶碗蒸相生牡蠣,蠔汁好突出。愛女天婦羅卷。熊本天草産海膽壽司,甜味的衝擊。車海老壽司鮮度高,入面仍然係刺身,仲加多件好靚嘅手握蝦尾添😋 。香魚釜飯賣一般,不過勝在炭燒,再焗入飯裏
茶碗蒸相生牡蠣,蠔汁好突出。愛女天婦羅卷。熊本天草産海膽壽司,甜味的衝擊。車海老壽司鮮度高,入面仍然係刺身,仲加多件好靚嘅手握蝦尾添😋 。香魚釜飯賣一般,不過勝在炭燒,再焗入飯裏面,黎得簡單直接。迷之産地 天然本鮪魚鮫拖羅。。。大癲,呢啲我鐘意大山葵車上去食,越𡁻越有feel.
第二款海膽係03馬糞,最後放左入有伊勢海老嘅太卷(這個是什麼上等人吃的東西?)不偏離但好有趣的!
雞湯素麵,脆邊的玉子燒都推介👍👍
其實所有食物都好好食。搞到最近又想再要了。
當晚菜單:
湯葉 松葉蟹 高湯