2012-04-18 685 瀏覽
話說早二個月朋友介紹啲間Le Mieux Bistro,話係名廚師Ricky 主理 ...嘩當然要試下啦.一早訂好位,當晚一行五人懷著興奮心情上去,第一感覺都唔錯.講低邊位book左檯,waiter 帶我地去一早已安排好嘅位置, 點知一睇,境然係一張四人car位加一張椅係路邊.我即該諗起平日係茶餐廳食午飯情景...估唔到係啲度出現. 佢地話冇其他位了,冇法...唯有照食,不過真係好窄...坐得好唔舒服.希望啲野食好味補番數啦, 之後啲waiter都好似趕收工咁,好快咁上菜....最離譜係,食完野之後連咖啡茶(個set包左架)都冇畀我們,亦冇問我地要唔要咖啡茶. 就畀張單我地叫我地埋單.睇下張單,收左我地八支水錢,但係我地自己帶左酒去飲,根本冇乜飲水.不過真係口同鼻坳,冇法又唔係多錢,照畀.啲餐每人要畀, $790加水錢再加一.差不多每人要$1,000....咁嘅價錢咁嘅服務,真係要諗清楚先好試.Iberico Ham, Roasted Asparagus,'Spa Egg', Truffle MashIberico Ham只屬一般,個Truffle Mash完全好似冇Truffle味咁
...嘩當然要試下啦.

一早訂好位,當晚一行五人懷著興奮心情上去
,第一感覺都唔錯.

,境然係一張四人car位加一張椅係路邊

我即該諗起平日係茶餐廳食午飯情景...估唔到係啲度出現

麵包都唔錯

Iberico Ham只屬一般,個Truffle Mash完全好似冇Truffle味咁.蛋冇蛋香,
Grilled Scallop with Spicy Corn Ragout

帶了雖然有少少苦,不過我喜歡香口,處理得唔錯.
Seafood Consomme

海鮮清湯冇海鮮味,一個字差.
Spaghettini Pasta with French Pork Belly and Sausage

意粉味道都係一般
Sorbet,味道係今晚算係出色一道菜.
Red Wine Braised US Short Rib and Roasted Pigeon

到主菜,係今晚最出色嘅食物,不過係上面果幾條白蘿蔔,真係好入味.
..其他就....
Assiette of Home Made Dessert

甜品真係唔食好過食.
2012-03-30
麵包都唔錯