2010-02-12
是日中午時段, 正身在上環, 又係入黎文咸街呢頭, 找地方食飯. 行到入黎, 發現上環區食肆既變遷, 說大不算大, 不過總覺得, 每次行入黎總有一間新既食肆. 而今次, 我就找到一家新的, 取代了以前劣章如潮既大磨菇, 裝修沒有大變, 依然係"後大磨菇時代"既新老闆. 但茶餐廳既名字, 已改為苗苗餐廳. (也許新老闆知道大磨菇個名一早俾上手人做臭哂, 所以點都要改).新名字苗苗, 英文叫Miu Miu, 係呢D茶記, 不會問老細點解叫Miu Miu, 是否貴太太喜歡此意大利名牌??, 是否有名牌Sponsor....? .....我想多了, 都是不要亂猜好.叫下一個是日午餐, 名字同上手有關, 叫做蘑菇燴大蝦飯. 說是什麼King Prawn, 其實只是普通的雪藏中蝦. 蝦味, 早已在"bea 水" 溶雪時, 一早沖走哂, 淡淡的, 幸用來燴蝦仔既蘑菇汁都唔錯, 味道夠濃補返個味. 呢D咁既碟頭飯, 可以9秒8食完, 飲埋杯奶茶完全可以不用半小時由坐低至食飽. 希望轉了新名字之後, Miu Miu 會越做越好啦, 因為睇得出新老闆是非常有心機去做的人. 不同舊老闆, 心情完全睇是日恆
呢D咁既碟頭飯, 可以9秒8食完, 飲埋杯奶茶完全可以不用半小時由坐低至食飽. 希望轉了新名字之後, Miu Miu 會越做越好啦, 因為睇得出新老闆是非常有心機去做的人. 不同舊老闆, 心情完全睇是日恆指.