2014-10-14
(也許我比較長氣,但請看一下)今天與友人們閒逛至PMQ, 由於由置地步行上去都已經一些路程,所以我們逛完PMQ內的小店鋪4點幾左右, 就已經想找個地方歇歇腳飲杯咖啡……剛好想起幾日前看到雜誌介紹有間餐廳食美味麵包配特色牛油 … 我們本來想上7樓的Vasco,但發現指示牌寫 Vasco n Isono之類,似乎兩者相連並要於6樓進去,我們還在同一入口取得兩店的name card …剛進內時有友善的女服務員帶我們入內,但她並未有問我們去那一間,我們還未趕及問已準備安排入坐了(當然我們有一點責任,但真係唔知明明兩個名又同一接待處又唔問人去邊間係怎樣一會事) 。 結果係唔知入左邊間下,那位女服務員正熱心詢問我們想坐邊度,我們表示想坐high chair那邊,就係此時有位貌似“梁家傑”嘅擬似經理物體突然打眼色,之後向我們解釋“這個時間我們想集中客人於一個區域…” (這情況其實很平常,如果餐廳大的確有難處,我會見諒,但事實係餐廳得十餘張枱,而且我們想坐的high chair 區不過距離幾步路,再者如果這是你們一貫做法,咁點解門口那位全不知情) , anyway 我們也不想掃興, 反正不是天大的事。
我們才剛坐下那位貌似“梁家傑”先生竟立即提醒我們說"出面門口有冇提幾點鐘交枱?係6點鐘。" 我們已經感到很有壓力,照常理推斷都知一般客人在這情況下進來都只會飲杯咖啡食一黠東西而且.....其實佢大可講出last order 的時間大家都會明白。。。接著看著餐牌試找心目中的那道麵包, 此時那位先生就說那是樓上那間餐廳的menu, 但只有lunch 及dinner 時段, 那好吧!我們就問咁lunch time 時段係幾點到幾點。。。佢大約係答 "12-3pm,不過我們booking 去到11月中lu。"(佢回覆的態度直情令我覺得你想食咩我等下先啦)。。。
之後友人詢問一道小食時有又奇遇,另一位waiter就用了幾個terms形容了(其實係豬肝醬配烤麵包, 但佢講來講去都似拋書包般複雜得很)。。。係連番不知所謂的擾攘後我們終於order了2杯latte , 1 杯mocha,apple tart 及那道豬肝醬麵包。。。
看到這裡你可能會認為那是作者個人對別人說話存偏見, 有港女病。。。那麼就說說食物:
3杯咖啡味度正常得在任何一間CAFE都飲到的卻索價接近$70一杯。
Apple tart 配上Vanilla ice cream:味道本來不錯,蘋果質地柔軟帶微酸, 夠3-4位用 但apple多過tart好多, 每"舊"蘋果體積接近1開4咁大, 加上on top有太多焦糖勁甜。($180)
最後那道豬肝醬麵包:2片豬肝醬係幾香, 不是真的呈醬般滑溜,比較似cold cut類方型硬身一點,可是只有4片薄薄的brown toast, 根本不足以送那豬肝醬。($110)
結帳盛惠:$589(加開歐洲礦泉水一支, 沒有選擇下。。。)
如果有人有興趣可去試試, 但我已連試7樓那間的興致都無埋啦。