2024-08-27
期待已久,一直聽說一位難求,結果西灣河總店已結業,一行四人前往天后新店一嚐這間口碑一直很好的飯店,結果失望至極,價錢與食物質素不符。預訂時間晚上六時,原本交枱時間是八時,由於於訂位時已預訂菜式,所以上菜速度都快,一個鐘未夠已上完菜,不過侍應收碟快和不斷詢問菜齊未、上糖水好唔好,好似催人食快啲咁,只是7:30pm就問埋單未?收費不便宜的晚飯吃得像午市要翻枱般,感覺很趕。豬肺湯真材實料,但個湯得杏仁味,無豬肺或豬輾的香,而且湯水偏稀,不濃稠,粵來順(全線分店已結業)的杏汁豬肺湯比這個出色很多。炒牛仔肉好一般,最好味的是洋蔥,炒得焦香,不過未食完啲配菜就被侍應火速收走了。煎蓮藕餅有芹菜粒及芫茜在內,其實與蓮藕唔夾,搶走蓮藕清香,入面混入的豬肉亦是瘦肉,本來煎蓮藕餅應該要吸點肥豬肉的油香,全然沒有。蝦多士,蝦膠厚實一舊,內裏夾有全隻蝦,但太厚了,吃時如炸蝦丸,吃完蝦丸,才吃到脆多士,多士唔油好味,但整體不像蝦多士。咕嚕肉正常香脆,咕嚕汁似有加入山渣汁或果汁,清香有果甜,好味。焗豬扒飯,大家樂比佢出色,因為大家樂焗飯有炒底,合時沒有,整個飯太多汁令飯沒有粒粒分明,整個飯只有甜味,蕃茄嘅酸及芝士嘅
就問埋單未?收費不便宜的晚飯吃得像午市要翻枱般,感覺很趕。
焗豬扒飯,大家樂比佢出色,因為大家樂焗飯有炒底,合時沒有,整個飯太多汁令飯沒有粒粒分明,整個飯只有甜味,蕃茄嘅酸及芝士嘅咸香都沒有,食兩啖便飽滯了,餘下的打包回家,隔日炒熱,炒後飯也像爛飯般,完全唔好味,五百多的焗豬排飯
性價比是零,附上的煎蛋看著好吃,但無燶邊,其實只是普通荷包蛋,一般家庭主婦都煎得較香。
不知合時是否主打清淡口味,主打吃得健康少鹽油,但亦因為咁所有菜式都爭啲爭啲咁,全晚最好味嘅係送嘅綠豆沙,足料亦起沙,清甜解膩。