2015-12-11
同男友及其屋企人做完GYM後, 揸車落跑馬地呢間分店到做燒夜... 貪佢又有甜又有咸, 想食乜都齊...世伯就極力推介話黎呢到一定要食佢既炸兩, 另外男友妹妹就嗌左個豬手撈而我地就嗢左個大蓉另外加多個芝麻糊黎到個炸兩, 一口咬落甜 腸粉皮滑, 炸油條脆口甜甜, 絕不油膩淋口, 世伯堅冇介紹錯再試啖 豬手撈 豬手炆得夠淋, 唯個人本身唔太鍾意食豬手, 所以冇咩特別好感"大蓉" 即係大雲吞麵, 係廣東地區裡面既雲吞麵於行內稱為"蓉", 據說係芙蓉麵既簡稱黎. 而芙蓉麵則係源自於唐代詩人白居易《長恨歌》中既芙蓉如面柳如眉, 當時文人就將芙蓉比喻為麵. 另一說法, 廣東人慣稱炒雞蛋為炒芙蓉蛋, 故廣東人把獨有既梘水蛋麵叫做芙蓉麵, 慣性美化及抬高其身價既做法.雲吞麵再按份量分為「細蓉」、「中蓉」和「大蓉」「細蓉」為1個1両重既乾麵餅配以4粒雲吞;「中蓉」為1.5個麵餅配以6粒雲吞;「大蓉」則為2個麵餅配以8粒雲吞亦有指「蓉」應為「擁」, 據說係早期雲吞麵比較細小, 冬天時低下階層將細碗「擁」在懷內, 既飽肚又可取暖, 故有「細擁」之稱.麵未算彈牙, 但都夠爽口唔會太淋同太重梘水味, 雲吞一口落
世伯就極力推介話黎呢到一定要食佢既炸兩,
另外男友妹妹就嗌左個豬手撈
而我地就嗢左個大蓉
另外加多個芝麻糊
雲吞麵再按份量分為「細蓉」、「中蓉」和「大蓉」
「細蓉」為1個1両重既乾麵餅配以4粒雲吞;
「中蓉」為1.5個麵餅配以6粒雲吞;
「大蓉」則為2個麵餅配以8粒雲吞
亦有指「蓉」應為「擁」, 據說係早期雲吞麵比較細小, 冬天時低下階層將細碗「擁」在懷內, 既飽肚又可取暖, 故有「細擁」之稱. 麵未算彈牙, 但都夠爽口唔會太淋同太重梘水味, 雲吞一口落去餡料肉質鮮味, 都算不過不失.