2016-03-24
係元朗食完晚餐之後緊係唔可以俾佢停,要去食埋甜品啦,同行嘅女仔做足功課,搵到呢間甜品,所以就試下Walk-in~聽聞老闆之前係賽馬會餐廳定係係啲大酒店到做,搞到我真係未食先興奮!!!舖頭佔地唔多,所以入面唔係有好多位同有少少逼,所以就揀咗坐室外嘅位置,望下四周圍就可以知道老闆真係好細心,連燈罩都痴滿鈕扣因為店舖細,所以老闆都會親自落場幫手招呼客人,佢話呢個Menu係新出嫁,所以啱啱好可以食到~由於樣樣野都想試下,老闆就建議我地叫呢個大糖鈕特選拼盤,入面有五款甜品係原本有嘅A la Carte Menu,而另外仲有三款神秘甜品,係個Menu入面無嘅野黎,所以可能個個去到都唔同由於有太多甜品係同一碟到喇,所以我分開逐樣介紹啦:首先就係Menu上有嘅甜品,呢個黃色嘅蛋糕係芒果流芯,其實即係中間會有芒果蓉流出黎嘅蛋糕,蛋糕焗得啱啱好,所以一切開就有芒果汁同細粒嘅芒果粒流出黎,而且芒果好甜,一啲都唔酸。第二樣有嘅係富士蘋果撻,上面係炸到脆脆嘅蘋果絲,而下面就係一塊薄薄嘅蘋果果肉撻,成個撻都有淡淡嘅肉桂香,而且酥皮都幾鬆快,口感又脆又軟第三樣係意式蕃茄芭菲,呢個芭菲係我最唔鍾意嘅,唔係因為佢唔好食
聽聞老闆之前係賽馬會餐廳定係係啲大酒店到做,搞到我真係未食先興奮!!! 舖頭佔地唔多,所以入面唔係有好多位同有少少逼,所以就揀咗坐室外嘅位置,望下四周圍就可以知道老闆真係好細心,連燈罩都痴滿鈕扣 因為店舖細,所以老闆都會親自落場幫手招呼客人,佢話呢個Menu係新出嫁,所以啱啱好可以食到~
除咗啲特色甜品之外,一定留意咁靚嘅擺盤,係碟幾不同角落都可以見到鈕扣型狀嘅朱古力,老闆話就連朱古力都係自家出品嫁~~
呢個新出嘅Menu主要用嘅材料都好有夏日嘅感覺,好似芒果啊,熱情果咁,相信大熱天時下食會更加好食姐~
題外話/補充資料:
Monday to Friday 20% off for spending over $80 (Except public holidays and weekends)