2017-08-10 749 瀏覽
7月份仲係我嘅生日月,又有朋友約食生日飯。雖然外面三十幾度,但一樣有人提議打邊爐。不過既然係室內涼住冷氣打,咁又真係無乜所謂嘅。如果郊外BBQ就真係咪搞我啦。朋友揀左喺九龍城呢間大邊爐火鍋店,門面非常簡潔,而且係樓上鋪,需行上一層樓梯。一班人最好就係叫套餐,唔駛慢慢諗。當然唔夠嘅話仲可以加其他野啦,呢度火鍋配料選擇都幾多,而且價錢唔算貴啊。湯底我地揀左香茜皮蛋,原因好簡單,就係貪佢有莞茜夠下火嘛。人就係咁矛盾,又要打邊爐又要怕熱氣喎。哈哈先黎海鮮刺身拼盤,有象拔蚌、帶子、鱆紅魚等等,其中象拔蚌當刺身食又得、放入火鍋淥一淥又得,味道都相當鮮甜。而家四圍都叫安格斯牛肉,連老麥都有得食啦,所以想食上等牛肉,一定要試下呢個Prime Grade質素嘅安格斯了。要達到呢個級數,除左牛隻本身血統外,油花紋理同脂肪比例都要達到一定標準。所以供應量一定唔會多。而且淥嘅時間要留意一下,千祈唔好淥太耐,咁就食到佢嘅鮮嫩,又唔會「鞋」口啦。黑松露翠玉餃、沙葛爽爽餃、水餃、魚皮餃加埋就係大邊爐4色餃啦。4款都各有特式,餡料又夠新鮮。另外點了自制墨魚滑同自制蝦滑,兩款都食到墨魚同蝦本身的鮮甜味,而且都彈牙爽口。
7月份仲係我嘅生日月,又有朋友約食生日飯。
雖然外面三十幾度,但一樣有人提議打邊爐。
不過既然係室內涼住冷氣打,咁又真係無乜所謂嘅。
如果郊外BBQ就真係咪搞我啦。

一班人最好就係叫套餐,唔駛慢慢諗。

湯底我地揀左香茜皮蛋,原因好簡單,就係貪佢有莞茜夠下火嘛。
人就係咁矛盾,又要打邊爐又要怕熱氣喎。哈哈

海鮮刺身拼盤
先黎海鮮刺身拼盤,有象拔蚌、帶子、鱆紅魚等等,
其中象拔蚌當刺身食又得、放入火鍋淥一淥又得,
味道都相當鮮甜。

美國PRIME GRADE安格斯肥牛(大)

大邊爐四色餃
4款都各有特式,餡料又夠新鮮。

自制墨魚滑、自制蝦滑

炸魚皮
簡單嘅炸魚皮,炸得非常鬆脆,好似食緊薯片咁。

3秒腐皮
3秒腐皮即係平時食嘅響鈴。店家改呢個名就係提醒我地淥佢嘅時候要特別注意時間,唔好淥過龍呀。

骨膠魚唇
骨膠魚唇好受女仕歡迎,個個食完都話夠晒嫩滑,好似食左花膠咁。而且又可以補充骨膠源,
搞到我都唔敢食咁多,留返晒比貪靚嘅女士們。

稻庭烏冬
稻庭烏冬夠晒煙刃彈牙 ,質感幼滑。

其實一路食下,傾下計,咁就過左一個愉快嘅夜晚,大邊爐呢度真係啱晒一班朋友吹水聚腳嘅好地方。
海鮮刺身拼盤
美國PRIME GRADE安格斯肥牛(大)
大邊爐四色餃
自制墨魚滑、自制蝦滑