2023-05-08
每次去荃灣取貝果包或行週末市集,我總會行過大涌道上的行人天橋,而喺車房之間見到呢間薄餅店,都會好奇有咩食😂 今次行到店內,環境簡潔,以外賣為主,所以廚房佔咗店舖大部份空間,不過其實門口左右邊有6個座位,可以堂食㗎👏🏻 店家介紹餐牌時話外賣自取有88折優惠,叫二人餐都有得折,真係好化算👍🏻 🥡 二人餐 (HK$288,88折後HK$236).薄餅、前菜、意粉(各樣任選一款)、飲品(兩罐)🍕芝士五重奏薄餅 Five Cheese Lover.Four cheese 薄餅常見,不過five cheese 薄餅真係第一次見 (可能我見識少?🤔).薄餅即叫即製,望住師傅整,先鬆開麵團成薄圓形,塗上蕃茄醬,之後豪不客氣哋落馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、車打芝士、忌廉芝士、巴馬臣芝士、最後放上新鮮羅勒葉就可以烤焗啦~.新鮮出爐的薄餅,香氣四溢,忍唔住即場食咗一件,超拉絲,入口滿滿奶滑芝士,未完全溶化的忌廉芝士帶有少少咬口,豐富了口感😋🍗 港式避風塘雞翼 Stir-Fried Chicken Wings with Garlic & Chilli.一客4隻,鋪滿炸蒜脆脆,外皮香脆可口,但不會好油膩,肉
🥡 二人餐 (HK$288,88折後HK$236)
.薄餅、前菜、意粉(各樣任選一款)、飲品(兩罐)
🍕芝士五重奏薄餅 Five Cheese Lover
.一客4隻,鋪滿炸蒜脆脆,外皮香脆可口,但不會好油膩,肉質嫩滑厚肉
🍝 拿破崙芝士海鮮意大利粉 Spaghetti Napoleon Seafood
.見到成咗山咁多嘅意粉,上面放咗好多巴馬臣芝士😍
.海鮮方面食到有蝦、魷魚、蜆肉
.我覺得比較特別係加咗車厘茄、菠蘿,令醬汁特別鮮甜、美味
🥤飲品2 罐
.攞走咗雪碧、無糖可口可樂各一罐