2013-11-25
拍拖係開心事, 不過有時星期六日諗爆頭都唔知去邊好無野做既時候, 我地最鐘意搵間坐得舒適, 又可以坐得耐既餐廳食下hea下地點最好就腳, 食完又可以行下街既市區上星期同愛人去左尖沙咀酒吧街既棉登徑Dabyida歎Bruch Buffet夜晚很熱鬧的一條街道, 不要想日光時間是死城原來這裡下午也會做生意的!其實棉登徑的酒吧大部份都坐得舒適, 也喜歡間中來happy hour今次供應Bruch Buffet的餐廳, 內裡全都是大梳化,整個Bruch Buffet由12:30 - 4:30pm, 怎能欠缺一張坐得舒服既梳化呢場內燈光雖有點昏暗, 但我覺得頗浪漫而且環境也很乾淨, 一點煙味也沒有的!Bruch Buffet只限星期六日供應, 只需點一個主菜你就可以享用任取的頭盤及甜品價錢由百多元起, 完全是可以接受 (因可以hea足整個下午, 哈哈)頭盤有多款沙律, 芝士及風腸等選擇沙律有基本的凱撒沙律至華都夫雞肉沙律都有醬汁也可自行配搭, 提供不同口味那個鮮蕃茄水牛芝士超好味, 可能我是個芝士魔芝士切得厚厚的, 有口感!其他蔬菜也是新鮮貨呢~當我看見這個芝士架, 第一時間每款夾回去試芝士魔,
地點最好就腳, 食完又可以行下街既市區
夜晚很熱鬧的一條街道, 不要想日光時間是死城
原來這裡下午也會做生意的! 其實棉登徑的酒吧大部份都坐得舒適, 也喜歡間中來happy hour
場內燈光雖有點昏暗, 但我覺得頗浪漫
而且環境也很乾淨, 一點煙味也沒有的!
Bruch Buffet只限星期六日供應, 只需點一個主菜
你就可以享用任取的頭盤及甜品
價錢由百多元起, 完全是可以接受 (因可以hea足整個下午, 哈哈) 頭盤有多款沙律, 芝士及風腸等選擇
沙律有基本的凱撒沙律至華都夫雞肉沙律都有
醬汁也可自行配搭, 提供不同口味 那個鮮蕃茄水牛芝士超好味, 可能我是個芝士魔
芝士切得厚厚的, 有口感!
其他蔬菜也是新鮮貨呢~ 當我看見這個芝士架, 第一時間每款夾回去試
芝士魔, 芝士魔, 什麼芝士也喜歡!
雖然愛人說藍芝士好臭, 但我也放進口, 好味呀!
提供的是款芝士, 硬度口感味道各有不同, 這碟子幾乎給我掃清
其實想再夾, 不過....想起還有主菜及甜品
所以....就算喜歡, 也都不能多吃!
(還有, 還有, 餅乾沒有走氣的) 四款不同的Cold Cut!
最喜歡的Parma Ham, 不會太咸, 單吃也可口! 頭盤全部我都有試過
餘下一半胃來放我的主菜及甜品~ 嘿
我點的是"焗海鮮配香蒜露絲瑪麗鮮檸汁"
用鍚紙包裹著不同的海鮮, 以焗的烹煮法, 減少油膩感, 食得健康點! 最面頭的是鮮魚, 份量也有手掌般大
裡面還有藍青口, 帶子, 蝦及墨魚圈, 份量豐富
因我喜歡吃得清淡點, 所以這個煮法很適合我
愛人說鮮魚像中式蒸魚, 當中有少許香草味道, 沒有魚腥味
魚塊啖啖肉沒有骨, 肉質也不是"鞋拾拾" 正! 愛人點的碳燒肉眼牛扒配紅油牛油
侍應說紅油牛油是獨立秘製的, 味道帶點點甜, 我只嘗到牛油的味道
不過頗特別
當然我也試了點, 牛扒肉質鮮嫩, 沒有過份的筋, 咬幾口便可吞下
其實單燒相信也有牛的味道, 配少許鹽便可 兩款主菜也有薯菜伴碟
做得也不求其! 薯仔是經煎過才上碟的! 有heart!
最後, 開動女仕的第二個胃......甜品!
3款蛋糕及3款馬卡龍
我全都取回來, 嘻嘻
甜品反而是一般而已, 不過有選擇好過無選擇
其中一款馬卡龍, 已轉了聖誕裝, 好靚 最後餐飲, 我點了熱檸茶, 與餐記沒分別
我叫愛人點咖啡, 因為知道Dabyida用的是MÕVENPICK
侍應說會較濃, 所以愛飲濃味咖啡的朋友應會愛上 食下傾下, 咁就消磨了一個下午
其實Dabyida除了供應平日的午餐, 週末的Brunch Buffet外
夜晚還有生蠔及a la carte的
方便來飲酒的客人醫肚
題外話/補充資料:
侍應唔會成日走黎煩黎, 唔會有趕客走既情況, 所以整個下午起度hea, 又有舒適既大梳化, 感覺良好!