2024-06-03
第一城呢個轉角位不嬲都有一間韓國店,10年來轉過幾手,最近換咗新招牌,開咗韓國有成130間分店嘅「味真」。🔸豬三層肉100g脂肪同豬肉層次分明,幾厚身,燒耐啲啲都唔怕💯 呢款三層肉係原味,食得出豬肉同油香嘅甘甜味,除咗用生菜包住食,仲可以用醃蘿蔔或者茖葱包住,或者配搭唔同嘅醬汁食👍🏻 我自己最鍾意茖蔥,第一次聽呢個名,原來係餐廳特別由韓國運送到香港,食落酸酸地,同肉類好夾,又可以解油膩👏🏼 🔸調味豬肋骨100g本身有甜甜地嘅韓式醬汁調味,肉質好軟淋,醃得好入味👍🏻因為有醬汁,要小心啲唔好燒燶啦🥰🔸豬皮100g燒豬皮香港唔係度度有,呢度嘅豬皮厚身得黎唔太韌,滿滿骨膠原好彈牙但又唔油膩,點埋黃豆粉、咖喱粉同甜甜地嘅醬汁,非常惹味,齒頰留香,想瘋狂encore🤤🤤🤤 今餐最最最鍾意就係豬皮🤣🔸韓式雞蛋羹韓國餐廳嘅經典菜式,蒸蛋有香濃嘅高湯味,裡面仲好足料,有洋蔥同菜粒提鮮👍🏼 🔸牛肋骨湯牛清湯清爽得黎好夠肉味,裏面啲粉絲夾晒啲湯,好好味。湯裏面有三大舊牛肋骨,韓藉老闆好細心,幫我哋起骨同埋剪肉,等我哋食得方便啲,服務一流👍🏻 如果啱食,餐廳仲有幾款真空湯包,可以買返屋企慢慢嘆😆🔸西瓜梳打🔸蜜
🔸豬三層肉100g
🔸調味豬肋骨100g
🔸豬皮100g
🔸韓式雞蛋羹
🔸牛肋骨湯
🔸西瓜梳打
🔸蜜瓜梳打
呢兩款韓式梳打都幾特別,仲要唔係好高卡,零負擔😹