2011-04-03
突然個客話同我食飯,無訂位差啲無得食,今次坐房睇唔到無敵大海景,不過多左部電視。坐房最慘就係無人理,次次酙茶、落 order 都要走出房外搵侍應幫忙,唔多方便。近日師父啲味精越黎越重手,食完都幾頸渴 ~ 味精抗通賬?海蜇燻蹄,保持水準,燻蹄有趙口、有咸香,皮脆肉嫰。海蜇都滿意既,爽滑囉。最緊要係配個白醋黎食,唔係味道就好寡喇。四川口水雞,失手,好咸啊。完全唔辣,仲好油添,但點解今日啲醬料特別咸架,雞肉口感嫰滑,幾好,只不過太咸呢。避風塘三寶,仲諗住會用炸蒜蓉堆住三寶,原來係用天婦羅既做法炸,再用椒鹽兜兩兜。三寶有魚肉釀青椒、紅椒同茄子,炸醬薄薄一層好鬆化,不太油膩,好好味,尤其係茄子,切得夠薄,炸到熟透,軟棉棉,口感一流。炸明蝦角配沙律醬,又一次失手,好咸呀,今日好多味都出手太重。蝦肉鮮爽,炸得金黃香口,好味道,但太咸。都係較喜歡以前用粉絲卷住炸,賣相吸引又無咁油膩,好懷念。蟹籽燒賣,雖然無咩蟹籽味,但豬肉味香濃,蝦仁鮮甜爽口,只用少量肥豬肉,口感夠實淨,好味道。鮮蝦餃皇,皮薄餡靚夠通透,食落鮮蝦味濃又特出,口感爽甜美味,正。四寶雞札,魚肚、冬菇、雞柳、芋頭。又係芋頭呀?我唔食芋頭架,
四寶雞札,魚肚、冬菇、雞柳、芋頭。又係芋頭呀?我唔食芋頭架,都唔知幾時啲雞札興起用芋頭,記得細細個時都唔係咁,大多用火腿、珍珠筍、冬菇、豬肚、淮山、蟹柳,不過點都好過有啲食肆搵豬皮扮魚肚啦,過份。講返囍滿庭既四寶雞札,其實最好係唔好拆開,一啖咬齊四種食材先最好食,不同既味道及口感,非常特別又多重層次,非常可口。雞柳雞味濃且口感嫰滑,魚肚軟棉棉,索晒啲精講,鮮甜美味,冬菇爽滑彈牙,腐皮爽滑又嚥靭,正呀。
薑蔥牛百葉,再三失手,好咸呀。口感夠爽夠嫰,但實在太咸喇。
魚湯浸鮮竹卷,味道最正常既一味,清清地既魚湯完全滲入卷中,不俗。無蠔皇鮮竹卷咁膩咁滯,曾係某酒家試過葡汁鮮竹卷,味道更勝一籌,超正。