2023-12-30
🍽️ 剛喺呢間店食咗個下午茶,真係得意,有種「味覺行山」嘅感覺,每款食物都似係帶你行過唔同嘅風景。首先,嗰個蜜糖芝士法包😘,外皮嘅酥脆同内裏嘅軟綿綿芝士,搭埋嗰點甜味,好似係口中踏入咗一個甜美森林一樣。牛油果蟹肉牛角包啊,蟹肉可能有少少羞澀,藏得有點深,不過牛油果嗰陣清新,仲係能夠打開味蕾嘅感官。至於嗰道煙三文魚蛋三文治卷,鹹香嘅三文魚同滑嘟嘟嘅蛋嘅組合,簡直就係海洋遇上陸地,完美嘅搭檔!當然唔少得鵝肝créme brûlée,呢款我真係要大讚,唔單止有創意,而且嗰層焦糖嘅香脆,同鵝肝嘅香滑,碰撞出一個好High嘅口感對話——真係食落有驚喜,一啖下去就有種「哇,原來世界咁靚」嘅感覺。最後講講甜點部分,覆盆子玫瑰mousses同朱古力焦糖蛋糕🍰就係集錦重點。前者酸酸甜甜,喺味道上猶如跳舞嘅精靈;而後者就係朱古力愛好者嘅夢想,滿口係榛子同朱古力嘅絲滑與香氣,勁!總括來講,今次嘅下午茶體驗,不單止食物好食,連場景都幫襯得好,一個舒服悠閒嘅下午,就咁度過啦!👌