2022-03-25 91 瀏覽
繼續掛住日本,只好讓味覺遊日本。今日比較多嘢做,晏左少少食lunch,要食d精緻d嘅慰勞吓自己。諗起亞士厘道有間壽司店,有時經過見到細細間咁,幾有日本feel,今日過晒lunch hour 去應該唔多人掛。果然只得1、2枱客,啱晒我想靜靜地抖吓食餐好嘅🥰自選12件壽司都係$198,選左幾件之後,選擇困難症發作,見店面無咩人,即管問吓壽司師傅有咩推介,師傅很好人,立即給我介紹,但我真係唔多識去揀,叫師傅幫我決定(突然間食套餐變左食Omakase😅) 真心要讚呢度嘅工作人員,無論壽司師傅或者侍應都非常友善,態度親切,剩係呢點都足以令我再次幫襯。講返壽司,每一件都係師傅用心、細心處理嘅手握壽司,最後12件上枱嘅壽司包括吞拿魚腩壽司、吞拿魚壽司(赤身)、深海池魚壽司、三文魚腩壽司、䓤吞拿魚蓉軍艦、蟹籽軍艦、金線鯛壽司、池魚壽司、真鯛壽司、金目鯛壽司、赤蝦壽司、最後係帶子壽司,雖然部份係由壽司師傅幫我發板,但完全唔會係揀晒d平價壽司俾我,每一件都非常、非常美味。壽司飯見到粒粒分明,但同時由於師傅力度掌握得好,無論我點夾,舊飯都唔會散開,仲有飯嘅size非常適中,一口一啖,唔洗張大嘴巴,唔會失儀。
繼續掛住日本,只好讓味覺遊日本。
刺身亦很新鮮,吞拿魚腩同三文魚腩,入口果份油香,真係好正! 平時我係唔會食吞拿魚嘅,但今日呢件吞拿魚壽司,都讓我有驚喜,單睇顏色,朋友教過我,偏向深紅色就係新鮮,我面前呢件就係朋友指果種深色,難怪入口嘅鮮味,真係令我回味;第一次食金目鯛同金線鯛,果份魚嘅鮮香味同三文魚果種感覺好唔同,油脂含量適中,肉質細腻,淡淡地滲出的鮮味,感覺很不錯;蟹籽軍艦都要一讚,每粒被咬破果種爽脆感真係唔係一般壽司連鎖店可以食到;難得嘅係連葱吞拿魚蓉軍艦,都食到吞拿魚嘅鮮。唔識用太多形容詞去形容呢12件壽司嘅鮮味,簡單嚟講就係鮮、甜、香、爽、好味😋
單看店舖門面,感覺有點日式平民食肆,但食物質素絕對係高質,今日呢餐遲來的午餐絕對無揀錯。
前菜:芥辣八爪魚
前菜:麵豉湯、沙律