2017-04-21
復活節有幾日假期,除左安排同朋友燒烤、行山之外,淨低兩日就同男朋友繼續食好西。今日紅假黎到荃灣南豐中心食飯,Kim's Spoon就喺2樓,餐廳位置都幾多,但唔知係咪因為紅日啦,客人都唔少。(可能係因為佢地假日都午市/晚市套餐,幾抵食的)比較特別係佢地有呢種高枱高凳,視乎個人喜好啦,我就麻麻地鐘意坐呢種位,所以坐番一般二人枱。餐廳裝潢簡潔,枱面上已經有餐具、水、同埋泡菜。餐單選擇豐富,午餐有廿款左右,定價 $42-$72,包熱柚子/紅棗/生薑/蘆薈茶,可加錢升級特飲。晚市嘅話都有兩款二人餐,加埋一大概百五蚊位,都可以接受。單點嘅話有前菜、小食、煎餅、紫菜卷、米紙卷、年糕、薄餅、湯鍋、鐵板類、飯麵類,由於都係連鎖韓國菜,定價都唔會太貴。泡菜泡菜已經放喺枱上,客人自取。其實喺韓國飯,好多時泡菜都係任食架,但喺香港就唔係好多韓國餐廳會提供任食泡菜囉。呢度嘅泡菜就唔係話好重口味,酸辣度中挺,勝在夠大方,任夾。豆腐沙律配柚子醬 沙律份量頗多,有豆腐、沙律菜、蕃茄仔,加上柚子醬,係幾清新開胃嘅配搭柚子醬略嫌過多,攪勻哂食到底會有少少酸。米紙卷有兩款,分牛肉、雞肉。牛肉米紙卷 $68呢個價錢有12件
(可能係因為佢地假日都午市/晚市套餐,幾抵食的)
比較特別係佢地有呢種高枱高凳,視乎個人喜好啦,我就麻麻地鐘意坐呢種位,所以坐番一般二人枱。 餐廳裝潢簡潔,枱面上已經有餐具、水、同埋泡菜。 餐單選擇豐富,午餐有廿款左右,定價 $42-$72,包熱柚子/紅棗/生薑/蘆薈茶,可加錢升級特飲。
晚市嘅話都有兩款二人餐,加埋一大概百五蚊位,都可以接受。
泡菜
泡菜已經放喺枱上,客人自取。
柚子醬略嫌過多,攪勻哂食到底會有少少酸。
牛肉米紙卷 $68
呢個價錢有12件,都幾抵食,畢竟呢類紫菜卷呀、米紙卷都係飽肚之選。
平時通常食韓國野就食紫菜卷,呢款米紙卷就類似越南菜嘅米紙卷。
不過由於唔會好似紫菜卷咁會用上麻油、芝麻等材料,變相食多幾件會有少少乾,個人就鐘意紫菜卷多啲
我想食落冇咁dry,所以都配上泡菜食。
由於前一晚剛好喺另一間韓國餐廳食過辣炒年糕,正好有個比較。四款年糕嘅味道都幾特別,揀左當中最令人諗唔到嘅配搭,焗芝士薯條嗰款。
焗芝士薯條年糕 $88
賣相不俗,呈橙色,用上嘅係千島醬、大量芝士焗,非常邪惡,份量都相當多,足夠2至3人食用。
芝士都落得幾多,水牛芝士拉絲效果明顯,味道唔會好強烈,唔怕重口味。
特選薄餅 $108
同圖片可以於係不相符嘅薄餅…因為呢塊比幅圖再多好多好多芝士呀
其實佢仲有青椒、煙肉、磨菇等材料,但俾面頭層芝士淹沒左。
但太多芝士,膩到不得了,我地得兩個人一人兩件都夠哂飽了,計番價錢都幾抵食。
有沙冰、梳打、茶、咖啡,定價都算合理,唔會好似啲韓國野咁飲品好掠水。
水蜜桃檸檬冰茶 $32
香芋沙冰 $38
飲品都幾大杯,男朋友點嘅水蜜桃冰茶正正常常。
我嘅香芋沙冰味道唔錯喎香芋味唔會好假,不過飲到尾會有少少甜。
餐牌: