2017-12-25 1651 瀏覽
幾星期前已約定家人在平安夜當天去大澳走走,順道看看咸蛋黃的日落美景。之前打算去海韻,但見到食評話服務態度麻麻,雖不知近排有沒有改善,又不想家人吃得不順心,諗來諗去,終於俾我記起呢度有東方小祇園。我記得2年前行完山去食,食物質素及態度也不錯,一於翻炒。打定電話 book 定檯,咁就萬無一失~~琴日坐巴士入到大澳,見到大澳長廊建好了,於是我們走這條長廊直去恬靜既村落。在烈日當空下走長廊,當然幾熱,不過看到右邊既海,左邊既灌木及1、2隻白鷺,又幾正~~走到長廊盡頭已見到前方石牆上已漏色既“東方小祇園”5隻大字。我們向左走,不消幾分鐘已到達。我們被安排坐在室內,裡面已坐了8成客人。我們靠窗坐,清風吹入來,又望住前方綠油油既樹木,真係好想小睡一下,哈~~接待的女士很 nice,連落單及派碗筷的員工 (我估係家族成員吧) 全部都友善又殷勤。我們一行5大人2小童點了6個餸,不敢點太多,諗住一陣去大澳市集掃街嘛~~1. 荔茸酥卷 : 有芋茸味道,腐皮捲得不厚,不錯!!!2. 五柳素魚 : 叫咗小 size,上檯係一條脹卜卜既芋頭魚。如愛好勁芋頭味,呢條魚就勁啱~~3. 鹽焗雞 (半隻) : 雞無乜肥膏

1. 荔茸酥卷 : 有芋茸味道,腐皮捲得不厚,不錯!!!

3. 鹽焗雞 (半隻) : 雞無乜肥膏,但又5鞋,佢地仲落了些蔥花焗,真係好好食!!!! 不愧為店員推介!!!

4. 紅燒豆腐 : 豆腐真係好滑,茨汁打得好!!!

5. xx草菇 : 5多記得全名。呢個有驚喜,無諗過新鮮草菇會煮得咁入味,加上西芹,我地大勺大勺地食。

6. 菠蘿生炒骨 : 仍舊這麼好味,酸甜適中。

不論食材及環境,大家都食得很滿意又開心,我今次選擇正確

今餐埋單 $593
紅燒豆腐