2013-01-03
由於發現在K11只要消費$300就會有3小時泊車優惠,在油尖旺區來說,實在太旱有,所以急忙與友人去打探吓有咩好食。上海菜,也是我喜愛吃的其中一個菜式,今次我們試了這間「霞飛點心拉麵」。味道和賣相也是很不錯的,不過我嫌佢份量比較少,所以就有少少貴。 服務態度良好的一間食店 鎮江水晶蹄 $56肥瘦均勻、味道尚可,不過醋就比較淡口 酸辣湯 (一位用) $32出奇好味,香而且辣,湯的"傑"度適中,不會太黏口,若果再多一點料,我會更喜歡。只是有點貴吧... 上海粗炒 $62樣子很不錯,吃下有濃烈的鑊氣,我最喜歡中國人煮0野有鑊氣的,就如懷舊的大排檔一樣,哈~咬下粗麵有少許彈牙,不會有成口粉的感覺,而最重要是,完成品不會太油。你知啦....女人好"驟忌"油淋淋咁嘛...!!不過$62得咁少,都係貴貴地架喇~ 鮮肉小籠包 $30皮薄,但不夠"鼎泰豐"薄,肉汁非常鮮甜有肉味;唯一瞬息的又是個醋...冇乜味~!! 炸銀絲卷 $20Lee款食物好似好普通,但其實真係唔係道道都整得好食。而霞飛就做得很不錯喇~!!一向是澱粉質愛好者的我又怎會忍得住口不叫個炸銀絲卷呢?!佢個皮
服務態度良好的一間食店
鎮江水晶蹄 $56
肥瘦均勻、味道尚可,不過醋就比較淡口
酸辣湯 (一位用) $32
只是有點貴吧...
上海粗炒 $62
你知啦....女人好"驟忌"油淋淋咁嘛...!!
不過$62得咁少,都係貴貴地架喇~
鮮肉小籠包 $30
炸銀絲卷 $20
一向是澱粉質愛好者的我又怎會忍得住口不叫個炸銀絲卷呢?!
佢個皮超級脆,咬下去即聽到咔咔聲,但其實脆中又帶點硬,如果沒有那種「硬」會再完美一些。
內裡白色的部份柔軟綿綿,可以一絲一絲地撕下來吃,我從少到大也是這樣吃炸銀絲卷的,不過有些地方根本就弄不出一絲絲俾我撕啊>_<
消費:$231 (二人)