2023-01-24 199 瀏覽
依家連鎖丼飯屋,我相信大家未食過都一定聽過,我個人感覺都幾抵食,味道方面就要見仁見智,不過我覺得係唔錯嘅可能因為好晏先去食,所以餐廳有好多空位,唔需要排隊就可以直接入座,然後擇左一個平時都少見人點嘅名物牛筋丼,同埋見到佢依家有個新嘅季節限定追加「大阪燒風玉子卷」,咁見到季節限定就諗住試吓,所以加$18加配咗名物牛筋丼 $78 (定)$93如果單點一個丼飯要$78,但係加多$15就可以升級成定食(多咗前菜、麵豉湯、飲品同甜品)咁個前菜,係一份好細份嘅涼拌菜,味道不過不失咁,冇特別;同樣麵豉湯都係正常麵豉湯嘅味道,唔可以話難飲,但係飲太多都係會覺得鹹,所以都淨係食咗面頭嗰三舊豆卜,湯反而就冇咩點飲到。咁講返個主角先,睇到個丼飯表面淋上咁多沙律醬同七味粉,你就知道依個丼飯係偏重口味嘅,所以喜歡清淡嘅一定唔好叫依個。沙律醬底嘅係好多已經燒香咗嘅牛筋,而且為咗方便食用,已經切成細粒,所以一開始把丼飯撈勻,保證每一粒飯都可以吸收到牛筋嘅油分。雖然牛筋燒香咗之後食落去嘅口感有少少似食緊脂肪,但係相對脂肪,牛筋食落去唔會有一口油嘅感覺,而係有點咬口,需要略加咀嚼才可以食到牛筋嘅香味,但又唔似在食肉,

名物牛筋丼 $78 (定)$93

雖然牛筋燒香咗之後食落去嘅口感有少少似食緊脂肪,但係相對脂肪,牛筋食落去唔會有一口油嘅感覺,而係有點咬口,需要略加咀嚼才可以食到牛筋嘅香味,但又唔似在食肉,有點特別嘅口感,係其他部位食唔到嘅口感

不過這個丼飯真係比較重口味,因為除咗表面淋上嘅沙律醬同七味粉,燒左嘅牛筋也配有醬油,所以一齊食的話,容易覺得鹹,但係不會覺得油膩,因為七味粉中和左沙律醬嘅油,而且牛筋又唔係好油,所以整體感覺唔錯,但就係需要飲水或者飲飲品,同埋食得多會有少少厭,因為由一開始嘅味道,到最後都是一模一樣,唔會有咩分別。如果可以的話,同人分享會比較好

升級左成定食之後會有一杯飲品,雖然可以加錢升級成其他飲品,但係我就冇加錢,淨係要咗佢嗰杯果茶,味道就係那種一大包沖劑整成嘅果茶,冇咩特別,但係因為係凍嘅,係食依個牛筋飯嘅時候,佢嘅存在就很重要,因為牛筋飯太過重口味,淨係飲水都唔係好夠,所以有杯野飲會舒服啲

咁佢嗰甜品都冇咩特別,係普通嘅寒天,靠佢嘅醬調味,因為寒天本身冇咩味,但係佢個醬都冇咩味,好淡,淨係食到少少甜味,個人感覺唔太鍾意,因為食完都唔太食到嗰個究竟係咩醬

大阪燒風玉子卷 加配價$18
原本都係見到佢係個季節限定先諗住加配,結果一上到枱,見佢就係一個普通嘅玉子卷配上木魚絲同少少醬,而且玉子卷好明顯係嗰啲一包包嘅急凍玉子,真心唔建議加配,因為份量少又冇特別

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。