2021-11-10
居酒屋係放工約朋友食野嘅一個好選擇😋因為由燒物到刺身都可以食到,唔洗擔心冇野好揀。今次同朋友就試左呢間位於銅鑼灣嘅鮨和,價位黎講算係中高檔,但味道都幾有水準。✨和風沙律卷($55)首先食嘅係味道較為清新嘅和風沙律卷,紫菜入面包左大量嘅生菜、青瓜絲、雞蛋絲同三文魚,旁邊淋上微酸嘅紫蘇汁,食落爽口清新。✨法國生蠔($108/半打)見生蠔幾抵食就叫左半打試下,雖然價錢唔貴,但生蠔比想像中新鮮❤️蠔嘅size唔算打,食落鮮甜重海水味,值得推介!✨燒蟶子($128)燒蟶子上加左大量嘅蒜蓉同牛油,非常岩我口味😋食落香味十足,但又唔會蓋過左蟶子本身嘅鮮甜味,我個人非常鍾意❤️✨串燒牛吞($38)/ 雞中翼($35)/ 豚五花腩($35)/ 豬頸肉($40)食居酒屋當然要叫串燒,我同朋友就分別揀左幾款較常見嘅串燒。串燒都係新鮮燒起,以日式風味鹽燒而成,價錢合理而且味道都唔錯。✨牛肉壽喜燒鍋($240)最後叫左呢款牛肉壽喜燒填下肚🤣成個壽喜燒非常足料,入面加左各種菇菌、粉絲同牛肉,湯底飲落偏甜。牛肉方面用左普通嘅肥牛,食落口感算係不過不失,但整體黎講都ok.Overall黎講餐廳嘅食物水準都唔錯,價錢中上。
✨和風沙律卷($55)
✨法國生蠔($108/半打)
✨燒蟶子($128)
✨牛肉壽喜燒鍋($240)
Overall黎講餐廳嘅食物水準都唔錯,價錢中上。除左食物外,都非常推介試下佢地自定釀制嘅梅酒!飲落酸酸甜甜相當易入口。