2019-12-08
是日一行3人突登黎慕名去試雞蛋仔,因為知呢間雞蛋仔啲味好特別,黎到唔洗點等,已經可以點餐,不過雞蛋仔即叫即製,所以都等左約十五分鐘先有野食。我地比較貪心,3個人所以點左3款味黎share,分別係有機栗子雞蛋仔,牛油果朱古力雞蛋仔同抹茶紅豆雞蛋仔,另外仲點左紫薯牛乳。先講杯野飲,紫薯牛乳,雖然好凍,我都揀左凍飲。底有好多紫薯蓉,有啲都幾大塊,每吸一啖都食到好多紫薯,所以飲一杯都好飽肚。不過雖然有甘多紫薯蓉,牛乳其實真係得奶味,同紫薯係分開既,建議加埋啲紫薯落去打,甘就唔會兩件事甘獨立。整體杯野好飲,好真材實料,但果奶重返啲紫薯味,成件事會更好。到重點雞蛋仔啦,先講牛油果朱古力雞蛋仔,呢個係令我最期待既味,同時係食完令我最失望既味。首先啦,佢啲邊邊位冇牛油果,所以一開始食完全食唔到牛油果,但去到中間位其實都幾足料,牛油果都幾多。其次係果朱古力味太搶,完全遮哂牛油果啲味。再黎就係唔知係咪牛油果有調味過,食既時候果雞蛋仔某啲位有啲鹹味,所以果味道有啲位甜,有啲位鹹,食落有啲奇怪。整體唔算難食,只能講係期望越大,失望越大。然後到有機栗子雞蛋仔,呢個真係好推薦。食落係連邊邊位都有栗子蓉,有啲仲有成
然後到有機栗子雞蛋仔,呢個真係好推薦。食落係連邊邊位都有栗子蓉,有啲仲有成粒栗子係入邊,而且唔會太甜,栗子同雞蛋仔好夾,冬天食更加正。
之後到抹茶紅豆雞蛋仔,呢個味道雖然比較普通,但令我最驚喜。果抹茶味超濃,而且唔太甜,茶味好香,紅豆唔係紅豆蓉,而係紅豆粒,紅豆粒唔會太淋或太硬,岩岩好,食落好有口感,3隻味我最中意呢隻味。
整體黎講,食物質素唔錯,而且啲雞蛋仔味道比起出面真係幾特別,下次都會黎試埋其他味。