2013-08-02
早幾日午飯時間同同事路過,發現呢間嘢新開張,隔離嘅粥舖同四川菜take out都好多人等外賣,惟獨佢冷冷清清。當時有職員捧住啲切成一片片嘅手卷俾做試食宣傳,試咗一片,味道都ok,過兩日咁啱又冇帶飯,就去幫襯。當日同我哋發現呢間舖嗰日情況類似,都係周圍好多人而佢又冇乜人,只得一個客人堂食。不過入到去我總算明白佢冇人排隊唔出奇,因為佢啲手卷係整定哂放喺凍櫃入面,好似餅店咁格局。驟眼睇個凍櫃都算乾淨(新開張都唔污糟得去邊),我嘅關心係冇獨立包裝之下雪住嘅手卷可以有幾鮮味。睇埋個價錢,最平嗰條都要$20,大部分款式介乎$23~$26,而條手卷只有女仔玉手三分之二嘅長度,約4.5"左右!那麼一刻真係有啲想調頭走...... 不過啲店員盛情難卻,就把心一橫試一試。店員推薦我買set。佢哋有三個set:兩條手卷+麵豉湯/汽水,兩條手卷+麵豉湯+汽水,三條手卷+麵豉湯+汽水。我買咗第一個,盛惠$50但當你細看,就會發現set嘅手卷係名副其實被set定咗--加洲手卷+吞拿魚牛油果手卷,仲要似係固定menu,唔似日日換款(唔知有冇誤會)。兩款都啱胃口所以冇乜所謂,但只得一個選擇,唔食呢兩款嘅朋友咪冇set
店員推薦我買set。佢哋有三個set:兩條手卷+麵豉湯/汽水,兩條手卷+麵豉湯+汽水,三條手卷+麵豉湯+汽水。我買咗第一個,盛惠$50但當你細看,就會發現set嘅手卷係名副其實被set定咗--加洲手卷+吞拿魚牛油果手卷,仲要似係固定menu,唔似日日換款(唔知有冇誤會)。兩款都啱胃口所以冇乜所謂,但只得一個選擇,唔食呢兩款嘅朋友咪冇set食?
因為根本唔需要整,俾錢等店員裝碗麵豉湯出嚟,已經可以走得。返上公司,行到半路先醒起試食時嘅印象先入為主,佢好似冇幫我切片。因為佢唔係頭尖尾窄嗰種傳統日式手卷,頭咁粗尾咁粗咁都幾難進食,男士可能冇乜所謂,但女士揸住嚿飯嚟咬就唔係咁斯文。我諗客人要求的話店員都會樂意切,但作為服務業,店員應該體貼啲,主動問客人需唔需要切開佢。唔係間間公司都有果刀,嗰日我就只得一把月餅刀,一切即散,最後只好咬包咁咬。
拎到返公司,老細(日本人)問我食乜,我就打開俾佢睇。點知佢睇到好似有啲嚇親,同我講大熱天時食壽司要小心衛生。其實兩條手卷包裝都ok,係用防水紙盒唔係發泡膠,觀感唔差,老細嘅意思應該係指佢冇獨立包裝。照咁睇呢間嘢應該做唔到日本人生意,雖然佢嘅target group都唔似係做日本客。
實際食放入口,兩條手卷啲餡都足,幾新鮮,味道亦唔錯。可惜啲飯因為雪住,有少少乾,飯味亦一般。反而個麵豉湯值得一讚,有昆布有油豆腐,唔會太鹹。女仔嚟講呢個set已經夠包,不過要成$50,就真係有啲唔抵。個人認為呢個格調嘅食店(得幾個面壁座位),set價應該下調至$40~$45,中環區舖租貴競爭大,薄利多銷先可以長做長有。set亦應該有啲選擇,指定價錢任揀最為合理。