2021-11-12
上水人居水上🏖每次食好西都要攀山越嶺⛰一來一回車程都要2粒鐘起跳⏳車費又貴真係喊出黎💸諗下都已經冇乜意慾出街搵野食🙈終於!上水人以後可以唔駛長山水遠出城搵食啦🤣因為牛摩新分店開左係上水😍上水前無古人 後有牛摩嘅第一間火鍋同燒肉二合一放題!咁大件事冇人講🤣真係不得了!小吃貨(我)即刻約齊屋企人去捧場先! 踏入上水廣場5樓已經聞到陣陣燒肉香味🤤抬頭一望新店間格開揚🌈裝修用色繽紛!門口有隻牛魔可愛公仔最岩小朋友打卡🤣地方夠大坐得夠闊落😌岩晒我地一家大細享用豐富晚餐! 美國極品牛小排海鮮四點盛放題 $309/位呀妹話要清熱氣養生健康嘅湯底👍呀爸話要濃味又可以吊出牛肉味嘅湯底!參考完店員推薦最受歡迎湯底之後😋我地決定order新推出嘅花膠芫荽湯同埋傳統沙嗲味嘅雙隔湯底!一次過滿足晒唔同口味嘅屋企人🤣肉類方面放題可以任叫美國牛小排、美國和牛、美國特級牛肉、美國黑豚肉😳牛魔王呀爸叫到成枱都係肉!肉!肉!肉!肉🥩而且碟碟新鮮即叫即切🤤成張枱被肉包圍住場面好震撼🤣呀妹係自助放題區流連忘返🤣前菜沙律同甜品飲品成為佢既囊中物😋食物櫃嘅冷溫程度勁到睇得出有十足保鮮度🌬冷櫃不斷噴出冷風好似人間仙境🏞而且品種花多
美國極品牛小排海鮮四點盛放題 $309/位
呀妹係自助放題區流連忘返🤣前菜沙律同甜品飲品成為佢既囊中物😋食物櫃嘅冷溫程度勁到睇得出有十足保鮮度🌬冷櫃不斷噴出冷風好似人間仙境🏞而且品種花多眼亂真係得兩隻手行多幾轉都拎唔晒🤣
正所謂“醒目嘅人 動口不動手” 正當我老點呀妹出去自助區拎火鍋材料嘅時候,用電話掃一掃個QR code落單📱成個list既menu即刻出晒黎😎有花膠、鴨血、手打墨魚滑同埋我最鐘意嘅醬爆瀨尿牛丸😍加入完訂單放低個電話😳店員隨即將岩岩order嘅食物送上🤩我立即將食物掃晒落火鍋到🥘一邊等食 一邊等慢吞吞嘅細妹凱旋歸來🤣
最能俘虜我地全家嘅食物就係牛小扒😍牛肉肉質肥瘦均勻☺淥兩淥 拖兩拖 睇住佢由鮮紅肉嫰變成粉紅嫰滑🤤入口即溶 滑入喉嚨 然後牛油香味在口腔內擴散😌爸爸鐘意食牛小扒淥濃味沙嗲湯底😋湯底足料有香濃花生味🥜吊出牛肉鮮甜味🐮大家食到lam lam脷😋
呀妹就覺得花膠芫荽魚湯湯底最岩襯海鮮🤩將大大隻厚肉鮮蠔、大蝦、花膠同帶子放入芫荽湯底!解膩又清熱❤食多左都冇有怕😋每口都有濃濃芫荽味🍀引出海鮮嘅鮮甜味道!口腔彷彿去左個“芫荽的海”暢泳一樣🏝😋
我同媽咪反而覺得兩個湯底都各有千秋😊淥乜野都好好味😋因為我地最鐘意食嘅係配菜同蔬菜類😆蘿蔔🥕、南瓜🎃、芋頭🍠、娃娃菜🌱同栗米🌽等等配菜索晒湯底嘅精華🤌而且蔬菜鮮甜又多選擇🤩最愛浸到佢地勁淋😚食落勁粉同時又吸收晒湯底味道嘅口感😋鮮甜無渣不在話下!最緊要係全家人都好Enjoy哩個豐富晚餐🥰
上水終於有CP值高嘅放題啦❤下次再約仲住係上水嘅中學同學黎哩到聚下舊先!有間高質放題係屋企附近真係好爽呀🥳上水人有福了❤